nieuws

Trouwe premiebetaler krijgt van Robein helft kosten terug

Archief

Robein Leven gaat het trouw storten van de jaarlijkse premie voor de Robein Effectenpolis belonen. De direct-writer geeft polishouders na vijf jaarlijkse stortingen de helft van de ingehouden kosten terug. Robein houdt normaal 6% van de inleg in.

Met de noviteit hoopt Robein de ruim tien jaar oude Effectenpolis nieuw leven in te blazen. De Effectenpolis is een premiebetalende kapitaalverzekering met lijfrenteclausule. De einddatum is standaard 65, maar daar kan zonder extra kosten van worden afgeweken. De jaarlijkse premies, minimaal f 5.000 per jaar, kunnen worden belegd in zeventig rechtstreeks aandelenfondsen, tachtig beleggingsfondsen, valutafondsen, obligaties en zelfs in opties.
In de praktijk is gebleken dat een substantieel deel van de polishouders niet ieder jaar een storting doet. Robein-directeur Eric Reintjens wil niet zeggen om welk percentage het gaat. “Het aandeel trouwe klanten is in elk geval geen 100%. We hopen dat percentage met deze bonusregeling te verhogen.”
Robein verstrekt de polishouders na iedere premiestorting een bonuscertificaat. Dit certificaat geeft recht op teruggave van de helft van de ingehouden kosten, mits vijf jaar lang minimaal f 5.000 wordt gestort. Na vijf jaar voegt Robein de helft van de ingehouden kosten – vijf maal 3% – toe aan het opgebouwde kapitaal.
Verraadt dit marketinginstrument niet dat Robein met 6% eigenlijk te veel kosten inhoudt? Reintjens: “Op het moment dat iemand een Effectenpolis koopt, moeten wij kosten maken. Daarvoor hebben we 6% van de inleg nodig. Zodra de administratie loopt, maken wij eigenlijk geen extra kosten meer. Als er dan meerdere stortingen worden gedaan, zonder extra kosten, wordt de polis interessant voor ons. Om dat te bevorderen, geven we 3% kosteninhouding na vijf jaar weer terug.”
Overhalen
“Als iemand drie jaar achter elkaar heeft gestort, kunnen we hem vrijwel zeker overhalen dat nog twee jaar vol te houden”, vervolgt Reintjens enthousiast. “In december van het vierde jaar zullen we hem, wanneer nodig, herinneren aan de bonuscertificaten. Om die bonus daadwerkelijk te krijgen, zal hij nog moeten storten. Ik garandeer u dat de polishouder dat vrijwel altijd zal doen. En in het vijfde jaar zullen we hem, mits noodzakelijk, weer overhalen te storten. En ja, als je eenmaal vijf jaar achter elkaar hebt gestort, kun je dat in de jaren daarna ook wel blijven doen.”
Naast de 6% aan eerste kosten (na vijf jaar overigens nog maar 3%) rekent Robein ook nog jaarlijkse beheerskosten van 0,5% tot 1,2% van de poliswaarde, afhankelijk van de hoogte daarvan. “En daarin zitten feitelijk de grootste verdiensten voor ons; niet in die eerste kosten, hoor.”

Reageer op dit artikel