nieuws

Trias en 2000

Archief

Met het oog op de mogelijkheid om per 1 januari van zorgverzekeraar te veranderen, is ziekenfonds Trias (Gorinchem) in de maand oktober ook ’s avonds telefonisch bereikbaar. Trias voert nu particuliere polissen van de Goudse, maar gaat op dit gebied volgend jaar samenwerken met Zorg en Zekerheid (Leiden).

Herziening AWBZ
“Het is onontkoombaar, dat de AWBZ wordt herzien”, zei voorzitter Hans Wiegel op de jaarlijkse lunchbijeenkomst van Zorgverzekeraars Nederland. Her en der leven plannen om de AWBZ aan de verzekeringspakketten te smeden. VGZ-voorzitter Dessing brak hiervoor onlangs een lans in het Financieele Dagblad.
Movir over tandartsen
Van de tandartsen loopt 21% de kans op een burn-out, terwijl 13% het niveau van burn-out heeft bereikt en daardoor arbeidsongeschikt dreigt te worden. Dit blijkt uit een onderzoek van aov-verzekeraar Movir, die een paar maanden geleden aankondigde zich vanwege het slechte schadeverloop en -prognoses zich aan Nationale-Nederlanden te verbinden. Volgens Movir maken vooral mannelijke tandartsen van veertig tot vijftig jaar kans op een burn-out.
Budgetten
Volgend jaar wordt / 361 (+/ 85) mln) uitgetrokken voor persoonsgebonden budgetten. Hiervan is / 230 (+/ 65) mln bestemd voor verzekerden die langdurige thuisverrzorging nodig hebben, f 126 (+f 17) voor geestelijk gehandicapten en f 5 (+f 3) voor de sector geestelijke gezondheidszorg. De budgetten voor dit jaar waren, aldus Zorgverzekeraars Nederland, al in september opgesoupeerd.
Vergrijzing
Een hogere ziekenfondspremie voor ouderen inclusief en een solidariteitsfonds voor de ouderen die de premie niet kunnen opbrengen, en een volledige fiscalisering van de AWBZ en de AOW. Dit zijn oplossingen in het SER-rapport ‘Gezondheidszorg in het licht van de toekomstige vergrijzing’. Volgens de SER zal de zorg in 2040 zo’n 13% van het bruto binnenlands product kosten. Nu is dat 9%.
Hoge kosten
Niet alleen ouderen kosten de zorgverzekeraars veel geld. Door de bank genomen maakt iedereen in de twee jaar voor zijn dood hoge medische kosten, dus ongeacht of hij veertig of tachtig is. Hierop wijst – in een reactie op het SER-rapport ‘Gezondheidszorg in het licht van de toekomstige vergrijzing – de Utrechtse gerontoloog prof.dr. S.A. Duursma.

Reageer op dit artikel