nieuws

Trendbox: Hypotheekkennis van Nederlander bedroevend

Archief

De kennis in ons land omtrent hypotheken valt tegen, concludeert onderzoeksbureau Trendbox. “En dat is verbazingwekkend, aangezien ruim de helft van de Nederlanders een hypotheek heeft gesloten.”

Trendbox vroeg 1.400 Nederlanders naar hun hypotheek. Daaruit blijkt onder meer dat 61% niet weet dat de hypotheekrente slechts dertig jaar aftrekbaar is. Bijna 60% van de woningbezitters met een beleggingshypotheek denkt bovendien bij sterke koersdalingen (waarschijnlijk) wel voldoende vermogen op te bouwen voor de aflossing.
Het ontbreekt de consument vaak aan elementaire kennis van een hypotheek. Zo weet bijna een kwart van de consumenten met een hypotheek niet (precies) voor hoeveel jaar hun hypotheekrente nu eigenlijk vast staat. En een relatief groot aantal Nederlanders met een hypotheek kan niet of nauwelijks aangeven wat hun financiële product nu precies inhoudt. Bij een beleggingshypotheek is dat nog sterker (een kwart) dan bij een spaarhypotheek of levensverzekering (allebei rond 20%).
Gebrekkige voorbereiding
De onwetendheid op hypotheekgebied is schrikbarend volgens Trendbox, die in een gebrekkige voorbereiding een mogelijke oorzaak ziet. Bijna 40% heeft namelijk zijn hypotheek gesloten na adviesgesprekken met slechts één deskundige. Bijna een kwart heeft zelfs minder dan vier uur de tijd genomen om de hypotheek uit te zoeken. “Een kwart van onze bevolking doet langer over het uitzoeken van een nieuwe auto dan dat ze gedaan hebben over het aanschaffen van hun hypotheek. En één op de vijf Nederlanders besteedt meer tijd aan het uitzoeken van een vakantie of bankstel dan aan het sluiten van een hypotheek.”
Is de lening eenmaal rond, dan weet 17% niet of voor de aflossing van de hypotheek geld wordt weggezet. Zo’n 30% met een aflossingsvrij gedeelte binnen de hypotheek weet niet hoe groot dat deel is. Wel rekent 71% van deze groep erop dat de overwaarde uiteindelijk hoog genoeg zal zijn om de volledige hypotheek af te lossen.

Reageer op dit artikel