nieuws

‘Transportrisico door gebrek aan kennis vaak niet goed gedekt’

Archief

“Slechts weinigen zijn echt op de hoogte van wat er op transportverzekeringsgebied te koop is. Hierdoor blijken in de praktijk vele transportrisico’s niet, of niet goed te zijn gedekt door een adequate verzekering”, stelt directeur Joop Vorst van UAP-NieuwRotterdam in een recente uitgave over transportverzekeringen.

Het boek ‘Transportverzekeringen’ is een geactualiseerde bundeling van de eerdere uitgaven over transportverzekeringskwesties die Vorst in de afgelopen jaren heeft geschreven. Hiermee vormt het boek een antwoord op de bij het intermediair en bedrijven steeds aanwezige behoefte aan informatie over transportverzekeringen.
In de nieuwe uitgave wordt een onderscheid gemaakt tussen de goederentransportverzekering, de handel en transportverzekering, het diefstalleed in het wegvervoer, en het transport op Oost-Europa.
Moeilijk en saai
De theoretische kennis die nodig is voor het verzekeren van transportrisico’s wordt vaak afgedaan als moeilijk, ondoorzichtig en saai. Aan de andere kant zijn praktijkvoorbeelden van transportschades over het algemeen spectaculair en spreken vaak tot de verbeelding.
Vorst is geslaagd in zijn poging de droge theorie te vertalen naar de dynamische praktijk. Zoals met het voorbeeld van het vrachtschip Dana dat van Antwerpen naar Zweden met een partij goederen op eerste kerstdag een fjord binnenvaart en op de rotsen strandt. Uit het procesverbaal blijkt dat de kapitein en de stuurman dronkenschap ten laste wordt gelegd. Men had kerstmis goed gevierd en de kapitein en stuurman waren geheel in de lorum ook nog de verkeerde fjord binnengevaren. De eigenaar van de goederen had geen verzekering gesloten. Uit het ingewonnen juridisch advies bleek dat de stranding kon worden beschouwd als ‘schelmerij’ van de bemanning, waarvoor de zeevrachtbrief een vrijtekening bevatte. Om deze vrijtekening te elimineren, moest men aantonen dat de bemanning uit notoire dronkaards bestond en dat dat ook bij de rederij bekend was. De eigenaar van de verloren gegane goederen zat hierdoor behoorlijk ‘in het schip’.
Het boek ‘Transportverzekeringen’ (104 blz.) kan per fax besteld worden bij UAP-NieuwRotterdam, tel. 030-230.98.17. Toezending is gratis, zolang de voorraad trekt.

Reageer op dit artikel