nieuws

Traceerpolis biedt gps-service na diefstal van het vaartuig

Archief

Geijsel Adviesgroep introduceert tijdens de tentoonstelling Hiswa een nieuwe uitgebreide watersportverzekering. Aan deze polis, die uitsluitend via internet wordt geleverd, is een systeem gekoppeld waarmee de verzekerde boot na diefstal per satelliet is te volgen. Risicodrager is Delta Lloyd.

“Als we de reacties uit de markt moeten geloven, is dit het ei van Columbus”, zegt directeur Wilfred Mooij van de Geijsel Adviesgroep in Ouderkerk aan de Amstel. “Voor botenbezitters zijn er nauwelijks veilige ligplaatsen. Vooral sloepen zijn het doelwit. In 2005 is er door verzekeraars vermoedelijk meer aan diefstalschade vergoed dan er aan premie is binnengekomen.”
Tracking en tracing
Het tracking en tracing-systeem voor vaartuigen lijkt veel op dat van auto’s, zegt hij. Via een gps-systeem wordt gemeten waar de boot ligt, en vervolgens wordt via de gsm in het systeem de politie ingeschakeld. Als de politie op dat moment geen mankracht heeft om achter de boot aan te gaan, wordt de melding gewoon herhaald.
“Ook bij de politie zijn ze enthousiast”, zegt Mooij. “Volgens hen is het op dit moment het enige waterdichte systeem. De diefstal op zich is nauwelijks tegen te houden. Botendieven worden namelijk steeds inventiever en gewelddadiger. Als een boot verankerd ligt aan een steiger gaan ze niet eens proberen om de ketting los te maken. Ze zagen gewoon een stuk van de steiger af.”

Reageer op dit artikel