nieuws

Toezichthouder: vergelijken van zorgpolissen op web schiet tekort

Archief

Websites waarop consumenten zorgverzekeringen kunnen vergelijken, verschillen behoorlijk in kwaliteit. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) naar aanleiding van een eigen onderzoek.

De toezichthouder onderzocht de websites van FX, Independer, Kiesbeter, Mistermoney, Tcfzorg, Verzekeringssite, Zorgkiezer en Zorgplanet. Dat gebeurde op de aspecten volledigheid, correctheid, inzichtelijkheid en transparantie. De NZA heeft het onderzoek uitgevoerd in samenspraak met de Consumentenbond en het patiëntenplatform NPCF.
De NZA plaats kritische kantekeningen bij de volledigheid op vergelijkingssites. “Vooral het aantal polissen dat wordt vergeleken, kan beter”, aldus de toezichthouder. Alleen de sites van FX, Mistermoney en Zorgplanet tonen alle verzekeraars. Verder nemen alleen FX en Zorgplanet ook (bijna) alle polissen mee in de vergelijking.
Op de sites van Independer, Kiesbeter, Tcfzorg en Verzekeringssite zijn de premies voor de basisverzekering correct weergegeven. De kortingen voor het vrijwillig eigen risico en het type polis laten een wisselend beeld zien. Hier scoren wederom Independer, Kiesbeter en de Verzekeringssite goed.
De NZA wil dat de informatie van Kiesbeter beschikbaar komt voor alle vergelijkingssites.
Kwaliteit zorg
Websites die de kwaliteit van het zorgaanbod vergelijken, zijn nog niet meegenomen in het onderzoek. “De sites gebruiken verschillende indicatoren waardoor beoordeling moeilijk is”, aldus de NZA. De toezichthouder acht het echter wel van groot belang dat er vergelijkingssites komen waarop de kwaliteit van het zorgaanbod inzichtelijk is en zorgaanbieders, zowel in de genezing als in de verzorging, onderling te vergelijken zijn.

Reageer op dit artikel