nieuws

Toeren met de Noordhollandsche

Archief

Al tien jaar organiseert de Noordhollandsche van 1816 jaarlijks voor relaties een motortoertocht door Noord-Holland. Onder aanvoering van de directeuren Lex Verëll en Cas Verhage wordt er op zaterdag 18 september wederom een tocht gereden. Dit keer niet alleen door Noord-Holland; de motorrijders stappen af in Vinkeveen, vertelt Cas Verhage.

Wie kwam tien jaar geleden met het idee?
Het ging eigenlijk vanzelf. Op een dag heb ik spontaan besloten om mijn motorrijbewijs te halen. Op ons kantoor waren er buiten Verëll, nog meer collega’s met een passie voor motorrijden. Vervolgens kwam het idee om een motortoertocht te organiseren voor gelijkgestemden uit de assurantiewereld.
Hoe ziet de route eruit?
Voorgaande jaren deden we een rondje Noord-Holland met de start en finish in ons kantoor in Oudkarspel. Dit keer gaat de route van 125 km van Oudkarspel richting het Gooi en we eindigen in Vinkeveen. Wij proberen met deze route onze relaties in Limburg een beetje tegemoet te komen, zodat de weg naar huis voor hen minder lang is.
Wat is er zo leuk aan de motortoertocht?
Het leuke is dat het een redelijk kleinschalig project is waaraan ieder jaar een groep meedoet van gemiddeld dertig mensen. De deelnemers rijden de toertocht in kleine groepjes, waardoor het niet te massaal wordt. De sfeer is ontzettend ongedwongen. Het is ook niet zo, dat je iets kunt winnen: het gaat puur om de tocht zelf. Natuurlijk heb je er ook snelle jongens en meiden bij en die gaan dan in een groepje bij elkaar.
Is er ook nog een programma omheen?
De mensen krijgen sowieso bij aankomst koffie met gebak om een bodempje te leggen. Dan is er nog een tussenstop waar iedereen iets kan drinken en na de tocht gaan wij met z’n allen lunchen in Vinkeveen. Aan het einde is het helemaal gezellig, want dan krijg je alle verhalen van groepen die fout zijn gereden of iets aparts hebben meegemaakt.
Doen er ook vrouwen mee?
Jazeker, ik denk dat de verhouding man/vrouw zo’n beetje fifty-fifty is. Wij hebben bij ons op kantoor een vrouwelijke collega die een hele snelle motor heeft. Dat is een echt racemonster; die houd ik niet bij hoor.
Is de tocht ooit afgeblazen?
Ja, vorig jaar was het weer zo ontzettend slecht, dat wij de tocht niet door konden laten gaan. Het was waardeloos; het regende pijpenstelen en dan moet je ook gewoon stoppen.
Is er ooit iets fout gegaan?
Twee jaar terug is er iemand onderuit gegaan bij een uitwijkmanoeuvre. Tja, de kans dat zoiets gebeurt wanneer je met een grote groep gaat motorrijden, is altijd aanwezig maar gelukkig was het niet ernstig.
De deelnemers aan de tocht in 2002 hebben een tussenstop in Hoorn.

Reageer op dit artikel