nieuws

Tillinghast verbaasd over vertrek Rijkelijkhuizen

Archief

Als een donderslag bij heldere hemel. Zo werd onlangs de mededeling van algemeen directeur Wil Rijkelijkhuizen over diens vertrek bij Tillinghast-Towers Perrin ontvangen. Rijkelijkhuizen, nog maar nét een jaar in dienst bij het actuarieel adviesbureau, wil zich met ingang van de maand mei zelfstandig gaan vestigen als managementconsultant.

Henk Kriek, de nieuwe algemeen directeur van Tillinghast, zegt dat de internationale adviesreus het plotselinge vertrek van Rijkelijkhuizen zéér betreurt. “Het was onze bedoeling om Wil nog geruime bij ons te houden”.
Volgens Kriek moet de reden voor het onverwachts vertrek hoogstwaarschijnlijk gezocht worden onder het hoofdstuk ‘cultuurverschillen’. Rijkelijkhuizen kon in zijn ogen niet goed wennen aan de bedrijfsomvang van Tillinghast Nederland, dat met dertig werknemers een schril contrast vormt met diens vorige omgeving als vice-voorzitter van NN. “Bij Nationale-Nederlanden struikel je over medewerkers en stafdiensten die aan het werk gezet kunnen worden. Hier bij Tillinghast heerst meer een cultuur van hands-on management. Het is een totaal ander soort werk.” Kriek zegt ondanks zijn nieuwe functie als algemeen directeur toch twee dagen vrij te maken voor advieswerk. Zijn voorganger beperkte zich volgens Kriek meer tot managementtaken.
Juist prettig
Rijkelijkhuizen, die tot 1 mei verbonden blijft aan Tillinghast en tot die tijd vanuit huis werkt (“Dat scheelt files”), kan zich niet vinden in de lezing van zijn opvolger. “Ik heb het juist als buitengewoon prettig ervaren om bij een kleine flexibele organisatie te werken. Daar heb je namelijk veel meer armslag dan bij een groot concern. Overigens heb ik in ING-verband wel vaker in kleinere organisaties geopereerd, hoor”.
Het zelfstandig ondernemerschap biedt volgens Rijkelijkhuizen echter de ultieme vrijheid: “Binnen een organisatie dien je toch altijd rekening te houden met anderen. Daar heb je een zeker geduld voor nodig. Als zelfstandige kun je alles helemaal in je eentje bepalen.” Bovendien zit hem het ondernemersbloed in de aderen: “Mijn ouders waren zelfstandigen, met een tuinbouwbedrijf in het Westland. Daar krijg je blijkbaar toch iets van mee”.
Structureel
Over het combineren van management en adviestaken, zoals de nieuwe directeur Kriek van plan is, zegt hij: “Ik ben gewend om meer naar structurele zaken te kijken. Henk Kriek heeft het over de dagelijkse activiteiten”.
Op wie kersverse consultant Rijkelijkhuizen zich straks gaat richten, zo willen wij weten. “Daar heb ik nog niet goed over nagedacht. Mijn werkterrein zal zich in ieder geval niet beperken tot de financiële dienstverlening. Nee, ik heb ook nog geen bedrijfsnaam voor ogen.”
Gelijk met het vertrek van Rijkelijkhuizen en de benoeming van Kriek tot algemeen directeur, is levenspecialist Theo Berg bij Tillinghast benoemd tot partner.
Wil Rijkelijkhuizen: “Binnen een organisatie dien je altijd rekening te houden met anderen. Straks kan ik alles zelf bepalen”.

Reageer op dit artikel