nieuws

Threadneedle maakt intermediair weer warm voor beleggingsproduct

Archief

De Britse vermogensbeheerder Threadneedle heeft een kantoor geopend in Amsterdam en wil via het intermediair een puur beleggingsproduct gaan verkopen. Het product werd vier jaar geleden ook al eens onder de naam Global Assets Fund door Eagle Star in Nederland gelanceerd.

Het oude Global Assets Fund werd destijds door adviesbureau Loeffstaete op de markt gebracht. Het bureau uit Den Bosch was eigendom van Bureau Molenhoek, waarvan verzekeraar Eagle Star Leven weer de eigenaar was. Eagle Star Leven is inmiddels verkocht aan Fortis en heet nu Falcon Leven. Falcon heeft ook Bureau Molenhoek al verkocht.
Global Assets Fund was een paraplufonds, waaronder vijftien aandelen, obligatie- en liquiditeitenfondsen vielen. Van de inleg (minimaal f 15.000) werd bijna 5% aan eerste kosten ingehouden, waarvan 2% voor provisie. Het product werd geen succes.
Beter
Het nieuwe product van Threadneedle – net als de verzekeraars Eagle Star en Allied Dunbar een dochter van BAT Industries – is volgens woordvoerder Tina Wilkinson beter dan een aantal jaren geleden. “Het aantal fondsen is uitgebreid tot 22. Het vermogensbeheer wordt nu uitgevoerd door Threadneedle Investmenst vanuit London. De laatste jaren hebben zij vele onderscheidingen gekregen voor hun prestaties.” De administratie van Threadneedle Global Assets wordt verzorgd door de Luxemburgse vestiging van Threadneedle.
Volgens Wilkinson brengt Treadneedle minimale kosten in rekening. “Robeco en andere Nederlandse beleggers rekenen switchkosten en uitstapkosten. Wij niet. Wij houden aan eerste kosten 3% van de inleg in, waarvan 2% naar de tussenpersoon vloeit. Daarnaast variëren de jaarlijkse beheerskosten per fonds van 0,5% tot 1,5%. Dat laatste percentage geldt voor sommige aandelenfondsen, maar dat is marktconform.”
Vorige opende Threadneedle een kantoor in Amsterdam, in het Atrium, Strawinskylaan 3051. Het kantoor wordt geleid door Jan Poot, voorheen werkzaam bij ABN Amro en Swiss Bank Corporation. Vanuit Amsterdam moet een netwerk van assurantietussenpersonen en vermogensbeheerders worden opgebouwd. Threadneedle denkt aan vijftig lokaal werkende tussenpersonen, twintig regionale en vijf landelijke kantoren. “We beginnen met zestig tussenpersonen en zullen in de loop van de tijd moeten kijken welke tussenpersonen geschikt zijn voor de verkoop van onze producten.”
Een assurantie-adviseur heeft een inschrijving als cliënten-remisier nodig van de Stichting Toezicht Effectenverkeer. Met die licentie mogen beleggingsproducten worden verkocht. Actief vermogensbeheer is hiermee niet mogelijk.
Jan Poot voor het Amsterdamse Atrium, waar de Britse belegger Threadneedle is gevestigd.

Reageer op dit artikel