nieuws

Termijnbetaling toezichtskosten AFM alleen op schriftelijk verzoek

Archief

Heel wat kleine tussenpersonen zijn behoorlijk geschrokken van de factuur over 2007 voor de toezichtskosten van toezichthouder AFM. Betaling in termijnen blijkt bij navraag wel te kunnen, maar wordt als nogal prijzig ervaren.

“Vorig jaar kreeg ik van de AFM een nota voor de kosten van het toezicht in 2006 met een bedrag van _ 770. Dit jaar is deze rekening maar liefst 20% hoger: _ 925”, aldus een geschrokken tussenpersoon, die niet met zijn naam in de publiciteit wil. “Bij het verder bekijken van de rekening kon ik nergens iets over termijnbetaling vinden. Uiteindelijk heb ik de AFM gebeld om daarnaar te vragen. Dat kostte mij wel veel moeite, want vóór je het weet, komen ze een extra controle bij je instellen, omdat je wellicht niet solvabel bent. Maar toen ik zei, dat ik me een beetje schaamde, kreeg ik te horen dat ze al heel wat telefoontjes over termijnbetaling hadden ontvangen.”
Wettelijke rente
Bij de AFM blijkt termijnbetaling wel degelijk mogelijk te zijn. “Maar dat moet je dan wel apart schriftelijk aanvragen en er geldt een toeslag van 11,07%”, aldus de verbaasde tussenpersoon, die bij termijnbetalingen toeslagen van maximaal 6% gewend zegt te zijn.
Volgens de AFM gaat het om toepassing van de wettelijke rente, die bijvoorbeeld ook door De Nederlandsche Bank wordt aangehouden.

Reageer op dit artikel