nieuws

Telewerken: efficiënt, flexibel en ongestoord

Archief

Werken is niet langer van negen tot vijf op kantoor achter een bureau zitten. Steeds meer werknemers kiezen er voor ook voor één of meerdere dagen vanaf huis te werken. Flexibele werktijden, ongestoord en geconcentreerd kunnen werken en daardoor meer werk kunnen verzetten zijn de belangrijkste drijfveren. Het contact met collega’s wordt op andere dagen ingehaald of vindt plaats per e-mail of telefoon. Bij technische problemen kan er veelal teruggevallen worden op de helpdesk van de werkgever. Een rondje langs enkele telewerkers.

Alma van Lieshout, letselschade-expert bij Iteb
Hoe vaak werkt u thuis?
Ik werk tweeënhalve dag in de week thuis en ik ben twee dagen op pad in de buitendienst. Een 90%-baan dus. Bij Iteb werk ik nu drie jaar op deze manier. Daarvoor heb ik op dezelfde wijze bij andere expertisebureaus gewerkt. Meestal werk ik van negen tot vijf, maar soms moet ik bijvoorbeeld de kinderen ophalen en doe ik ’s avonds nog wat werk.
En bevalt het?
Het bevalt prima. Het is één van de redenen waarom ik deze baan heb genomen. Groot voordeel van deze manier van werken is dat je flexibele werktijden hebt. Het is bovendien veel rustiger dan op kantoor. De productiviteit is ook veel groter.
Waar werkt u thuis? Ik heb een werkkamer die in open verbinding met de huiskamer staat.
Klopt de foto?
Het is hier meestal redelijk opgeruimd. Maar de foto is geënsceneerd hoor! De piano staat er wel, maar de kinderen zijn normaal niet aanwezig. Ze gaan in principe naar buitenschoolse opvang. Als ze er wel zijn, dan zullen ze geen muziek maken als ik werk. Ik heb ook nooit muziek aanstaan. Vroeger op kantoor stond er vreemd genoeg wel altijd muziek op.
Het is dus heel rustig?
Ik word nergens door afgeleid, het is een vrij stille buurt. De meeste vrouwen in de buurt werken eveneens. En hoewel vrienden en familie weten dat ik thuis werk, komen ze overdag niet langs. Natuurlijk ook omdat ze dan zelf moeten werken.
Mist u het contact met collega’s niet?
Je kunt zelf contact zoeken. Met een groepje van vier, vijf letselschade-experts heb ik één keer per maand een bijeenkomst. Daarnaast is er één keer per twee maanden werkoverleg. Ik zie mijn collega’s dus vrij regelmatig. Bovendien heb ik met een aantal telefonisch contact, ongeveer één keer per week, om over bepaalde letselzaken te brainstormen.
Welke computer en software gebruikt u?
Ik heb een IBM-computer van de zaak. De programma’s zijn Windows, Excell, Word, Easy Travel en Audalet voor letselschadeberekeningen. En ik zit op Internet.
En als iets het begeeft?
Ik heb zelden een storing. En mocht er toch iets zijn, dan bel ik Iteb, die dan een medewerker kan sturen. Die is er zo, de afstand Gouda-Rotterdam is niet groot.
Jos de Oliveira, accountmanager bij de NBVA
Hoe vaak werkt u thuis?
Ik werk op twee vaste dagen vanuit huis in Amsterdam en drie dagen op het kantoor van de NBVA in Tiel, waarbij we er altijd voor zorgen dat er accountmanagers op kantoor aanwezig zijn. Met mijn collega’s heb ik dus voldoende contact.
Zijn de dagen thuis en op kantoor vergelijkbaar?
De werktijden thuis zijn wel wat flexibeler. Je kunt even weglopen.
Waar werkt u thuis?
Het idee dat je in een knus hoekje met een laptop op schoot zit, is niet juist. Je moet goed zitten, een bureau tot je beschikking hebben. Maar heel sober is mijn werkkamer evenmin, er staan bijvoorbeeld planten.
Mijn werkplek is eigenlijk altijd vrij opgeruimd. Dat is inherent aan de persoon, anderen vinden het weer prettiger om te werken in een rommelige omgeving. Ik heb er ook een stereo-installatie waarop ik muziek draai die ik leuk vind. En wat vindt u leuk?
Eigenlijk ben ik in veel soorten muziek geïnteresseerd, zolang het maar niet teveel afleidt. Ook heb ik de radio wel eens aan. Ik heb bijna altijd muziek op de achtergrond.
Kunt u rustig werken?
Ik word nauwelijks gestoord. Kinderen hebben we niet, alleen een paar katten die soms even langskomen.
Geen last van uw vrouw?
Zo zou ik het niet durven formuleren. Soms komt mijn vrouw even binnenlopen om over het één of ander te praten. Maar op kantoor word je sneller onderbroken door een binnenkomend telefoontje of door een collega die informatie nodig heeft. Omdat je minder snel gestoord wordt, kun je hier meer zaken afhandelen. Je schiet lekker op.
Waarom werkt u thuis?
Ik heb een regio van Den Helder tot Rotterdam en naar het oosten tot Utrecht. Als accountmanager is het dan niet altijd effectief om de plaats van het hoofdkantoor, Tiel, als uitvalsbasis te hebben. Je bent vaak onderweg om bijvoorbeeld prospects op te zoeken. Het is dan handiger om vanuit Amsterdam kantoren te bezoeken.
Wat voor computer heeft u?
Mijn computer is een ‘witmerk’ die ik ooit voor privé-gebruik heb aangeschaft. De software is gelijk aan wat ik op kantoor gebruik, Word en Excell. Gegevens verstuur ik naar kantoor per e-mail.
Als er iets met de computer aan de hand is, kan ik de helpdesk van het bedrijf bellen waar ik mijn computer heb gekocht en een servicecontract heb. Gelukkig heb ik dat tot nu toe nooit hoeven doen. Paula Lammertink, accountmanager voor business-unit bedrijven (non-profit) bij Centraal Beheer Achmea
Hoe vaak werkt u thuis?
In principe elke dag. Soms is dat beperkt tot een half uurtje, omdat ik veel onderweg ben om klanten te bezoeken: gemeenten, waterschappen, gezondheidszorg en dergelijke. De administratie doe ik vervolgens thuis.
Mist u uw collega’s dan niet?
Dat hangt van jezelf af. Ik ben een dag per week op kantoor in Apeldoorn voor besprekingen. Het persoonlijk contact gaat daardoor niet verloren. In principe zou ik niet naar Apeldoorn hoeven en alles per telefoon kunnen afhandelen.
Ik heb het voordeel dat ik in Zeewolde (Flevoland) woon en dat is niet zo ver van Apeldoorn. Voor andere accountmanagers ligt dat wat moeilijker. Maar zelfs als ik vlakbij Apeldoorn zou wonen, zou ik graag thuiswerken. Je hebt een stuk flexibiliteit, je kunt efficiënt werken en je wordt thuis nauwelijks gestoord. Koos u er zelf voor?
Het is een onderdeel van mijn functie als accountmanager. Ik doe dit nu twee jaar. Daarvoor deed ik heel ander werk, ik had geen ervaring met telewerken.
Verschilt de dagindeling thuis van een dag op kantoor?
Als richtlijn houd ik werktijden aan van ongeveer half negen tot vijf uur, half zes, maar dat is mede afhankelijk van afspraken buitenshuis. Als ik tot vier uur bij klanten ben, werk ik vaak ’s avonds wat door: doe wat administratie of ik neem de e-mail door. De pauzes thuis zijn vergelijkbaar met een onderbreking op het werk: even een bakkie koffie of een boterham.
Beschrijft u uw werkplek thuis eens.
Eén foto is in de huiskamer gemaakt, maar eigenlijk zit ik altijd in een tot werkkamer omgebouwde slaapkamer. Eén wand daarvan staat vol met boeken, er zijn drie kasten, een bureau, een computer en fax. Het is een zakelijk ingerichte ruimte.
Is uw computer op een centraal systeem aangesloten?
Ik maak deel uit van een netwerk, ik heb een laptop met een log-in station met Apeldoorn. Alle software die daar wordt gebruikt, heb ik ook, alleen werkt het bij mij iets langzamer. Ik heb bijvoorbeeld een mailsysteem, Lotus Notes, en een administratiesysteem.
Als u ooit een andere baan zou nemen, zou een baan met thuiswerkmogelijkheden dan de voorkeur hebben?
Ik zou er zeker rekening mee houden. Het thuiswerk is onderdeel van mijn functie, maar het bevalt mij erg goed. Maar puur acht uur per dag thuiswerken, zou ik minder vinden. Zonder het persoonlijk contact met klanten en collega’s kan het een eenzaam beroep zijn.
Suzanne Klabbers, organisatie & informatie consultant bij Delta Lloyd.
Wat wil die functie zeggen?
Ik ben een intern adviseur, betrokken bij het voortraject van projecten. Ik bekijk ook eventuele alternatieven en de consequenties ervan.
Hoe vaak werkt u thuis?
Eén dag in de week. Ik probeer de donderdag als vaste thuiswerkdag te houden.
Dus u mist uw collega’s niet?
Die zie ik de overige vier dagen. Bepaalde activiteiten kunnen thuis niet. Ik wil bijvoorbeeld in een bepaalde fase van een project met collega’s overleg plegen om tot een goede oplossing te komen. Als je over de benodigde input beschikt, kun je het traject thuis uitwerken.
Hoe lang werkt u al thuis?
In het verleden werd mijn functie anders genoemd, maar ik deed grotendeels hetzelfde werk, ik werkte toen ook een dag thuis. Bij elkaar zo’n tweeënhalf jaar.
Wat zijn de voordelen van thuiswerken?
Bij Delta Lloyd wordt er in kantoortuinen gewerkt. Ik kan daar minder goed geconcentreerd werken. Bovendien heb ik thuis toegang tot internet, wat op kantoor nog niet mogelijk is.
Het is ook prettig dat je makkelijk je dag kan indelen als je bijvoorbeeld om tien uur naar de dokter moet. Soms werk ik daarom ook ’s avonds. De werkgever verwacht inzet van je, ik krijg daar flexibiliteit voor terug. Het gaat twee kanten op. Heeft u een speciale werkruimte?
Nee, het is eigenlijk een slaapkamer waar ook nog fietsen staan. Mijn bureau is een plank op schragen. Niet allemaal even ergonomisch verantwoord, maar de fotograaf was opgetogen. Op het geïmproviseerde bureau staat een laptop, in de kast ernaast staat een kleurenprinter.
Mijn computer heeft een gescheiden partitie. Toegang tot het Delta Lloyd-netwerk loopt via ISDN-verbinding. Op lokale partitie kan ik het internet op. Als ik een storing heb, kan ik desgewenst via de klantenservice van Delta Lloyd iemand langs laten komen. Is het thuis stiller dan op kantoor?
Ik ben alleen thuis en de slaapkamer zit aan de achterkant van het huis. Het is dus lekker rustig, ik word niet gestoord. Soms heb ik in de zomer last van mijn bovenburen, vier studenten, maar dat is sporadisch.
Hoe vaak werkt u thuis?
Eén dag in de week. Dinsdag tot en met donderdag werk ik bij Interpolis. Ik heb pas sinds maart een 32-urige werkweek, daarvoor had ik een 40-urige werkweek.
Wat was de reden?
Ik ging met zwangerschapsverlof.
En hoe gaat het nu met de kleine?
Prima, het is een lief meisje, Nanne.
Hoe zien de werktijden thuis eruit?
Mijn werktijden pas ik aan mijn dochter aan. Als zij slaapt, dan werk ik. Gelukkig huilt ze niet zoveel, dus vaak kan ik wel doorwerken. Ik zorg ervoor dat ik thuis in totaal acht uur werk. Het komt wel voor dat ik in het weekend of ’s avonds bezig moet zijn. Met het kantoor heb ik afgesproken dat ik in ieder geval op maandag- en vrijdagmorgen bereikbaar ben.
Heeft u op uw thuiswerkdag dan ook contact met uw collega’s?
Redelijk veel, vooral via e-mail, maar ook per telefoon.
Da’s prettig, thuis bij de baby kunnen werken
Nou en of, door thuis te werken ben ik veel flexibeler.
En u heeft uw man nog!
Ja, ’s avonds kan hij ook bijspringen. Hij werkt 32 uur per week en is woensdag thuis. Nanne gaat dinsdag en donderdag naar een kinderdagverblijf.
Kunt u de werkruimte omschrijven?
Het is een aparte kamer met meubels van aluminium en hout. Aan de ene kant staat mijn bureau voor het werk, aan de andere zijde is het bureau voor privé-gebruik. Vaak zit mijn man achter die computer. Als ik ’s avonds werk, zijn we dus met z’n tweeën in de werkkamer. Ik kan me er goed concentreren.
Nog opgeruimd voor de foto?
Nee hoor, de kamer is altijd redelijk opgeruimd, alleen een standaard met kaartjes heb ik even weggezet. Die valt steeds om.
Welke computer en software gebruikt u?
Ik heb een Compaq. Daarop gebruik ik Windows ’98, Word, Power Point en Outlook.
En bij computerproblemen?
Dan kan ik Interpolis bellen.
Jan de Wit, buitendienstmedewerker Bedrijven Meeùs
Hoe vaak zit u voor uw werk thuis achter de computer?
Niet zo vaak, één à twee keer per week en niet op vaste tijden. Meestal ’s avonds, soms zaterdagochtend. Als ik een keer laat van de buitendienst thuiskom, verzend ik e-mail naar mijn collega’s over wat er met de klant is besproken.
Dat zal niet veel tijd in beslag nemen
Eén tot twee uur hooguit. Ik woon op twee minuten van mijn werkgever, dus overdag kan ik net zo goed even langsgaan.
Werkt u al lang op deze manier?
Een jaar of zes, ook bij mijn vorige baan verstuurde ik e-mail aan collega’s.
Hoe ziet de werkplek thuis eruit?
Eigenlijk is het een zolderkamer waar ik vroeger studeerde, compleet met tv. Ik gebruik de ruimte nu voor mijn werk. Ik heb er een grote Compaq en een laptop van Toshiba, handig voor de buitendienst.
Het belangrijkste is dat ik internetaansluiting heb om te e-mailen en een tekstverwerkingsprogramma, Word en Word Perfect. Ik ben niet aangesloten op een netwerk. Leidt die tv niet af?
Meestal is hij uit, maar soms, bij bijvoorbeeld voetbal, staat hij aan.
Kan hij er dan niet beter helemaal uit?
Veel zou dat niet uitmaken, ik heb op mijn computer ook Windows-tv. Binnen nu en een paar maanden ga ik trouwens verhuizen en in mijn nieuwe woning komt een aparte kantoorruimte.
Waar gaat u naar toe?
Naar Meerle in België. Dat klinkt ver, maar het is slechts negen kilometer hier vandaan. Eenderde van de inwoners is Nederlander.
Zijn er, naast de tv, nog meer zaken die thuis kunnen afleiden?
Soms brengt de kat een bezoekje en doet een aanslag op het bankstel. Dan moet hij even tot de orde worden geroepen. Maar in het algemeen kan ik me er heel goed afzonderen.

Reageer op dit artikel