nieuws

Tekenfilmfiguren als spiegel voor automobilisten

Archief

De Britse verzekeraar Churchill heeft verschillende beroemde tekenfilmfiguren geanalyseerd op hun rijgedrag

In tekenfilms is hun rijgedrag bedoeld om hun persoonlijkheid te weerspiegelen. Wanneer zij echter in werkelijkheid op de weg zouden komen, zouden zij te gevaarlijk zijn om te verzekeren. Bovenaan de lijst van slechtst autorijdende tekenfilmfiguren staat Hanna-Barberas Dick Dastardly, met zijn kameraad Muttley. Hij stopt nergens voor en maakt voortdurend ongelukken. Hierdoor zou het moeilijk voor hem zijn om een verzekeraar te vinden, aldus Churchill. Op de tweede plaats staat Homer Simpson. Hij slaapt achter het stuur en rijdt bij beslagen ruiten met zijn hoofd uit het raam. Plaats drie wordt ingenomen door Fred Flintstone. Hij wordt als onverzekerbaar gezien vanwege constant te hard rijden en het besturen van zijn auto met blote voeten, wat als meest onveilig rijden wordt gezien. Enkele andere gevaarlijke automobilisten zijn de figuren Inspector Gadget, Pieter Post, Scooby Doo en Mickey Mouse. Churchill zegt met de analyse de gevaren van slecht autorijden te willen laten zien op een manier die mensen zullen onthouden, opdat zij dit zelf in de praktijk niet zullen doen. Er zijn duidelijke parallellen tussen hun roekeloze rijgedrag en de slechte gewoontes van echte automobilisten. Het grootste verschil is dat in tekenfilms nooit iemand gewond raakt.

Reageer op dit artikel