nieuws

Teakbelegging in combinatie met Groeibonus van Reaal

Archief

Ohra krijgt er binnenkort een concurrent voor haar Teakwood Rendementpolis bij. De Stichting Amazon Teak Foundation (ATF) zal waarschijnlijk nog deze maand in samenwerking met Reaal een combinatie van een beleggingsprodukt met een gemengde verzekering met Groeibonus van Reaal op de markt brengen.

De ATF-beleggingsverzekering heeft veel weg van de Teakwood Rendementpolis van Ohra, behalve dat de belegging – teakbomen – zich in Brazilië bevindt, in plaats van in Costa Rica en dat het produkt uitsluitend via het intermediair verkocht zal gaan worden. Ruim de helft van het spaardeel van de gemengde verzekering (waar nog geen definitieve naam voor bedacht is) wordt voor de eerste 10 jaar van de looptijd (naar keuze 15, 20 of 25 jaar) belegd in de Braziliaanse teakplantage. De klant doet bij aanschaf een aanbetaling van f 3000, waarna hij een minimum maandpremie van f 40 betaalt. De rendementsprognoses van het beleggingsprodukt variëren van 7.78% voor een looptijd van 15 jaar tot 14.26% voor een looptijd van 25 jaar (bij een jaarlijkse teakprijsstijging van 5% en een dollarkoers van / 1,60)
Volmacht
Het produkt gaat gevoerd worden door een volmachtbedrijf (momenteel in oprichting) met een volmacht van Reaal. De provisie die Reaal betaalt voor het verzekeringsdeel is variërend van 2,5% tot 3,5% van het gemiddeld kapitaal. Over het beleggingsdeel betaalt ATF een gestaffelde provisie, waarvan zij de hoogte echter niet bekend wil maken. Beide provisies samen worden door het volmachtbedrijf, waarvan de definitieve naam nog in ontwikkeling is, aan de betrokken tussenpersoon uitgekeerd. Behalve provisie ontvangt het intermediair van ATF promotionele ondersteuning voor het produkt. Daarnaast is er een TV-commercial in de maak.
Een deel van het met Reaal samenwerkende intermediair krijgt halverwege deze maand van ATF een uitnodiging om een introductiebijeenkomst van het nieuwe beleggingsprodukt bij te wonen. Het overige intermediair zal, indien gewenst, door ATF bezocht worden voor een presentatie van het produkt. Eind april organiseert ATF een studiereis naar de teakplantage in Brazilië, waarvoor ook tussenpersonen uitgenodigd zullen worden.
Een recent onderzoek van het financiële researchbureau MoneyView naar teakhoutplantages van Nederlandse beleggers wees uit dat de geschatte investering in teakhout van deze projecten in 1994 ca. f 250 mln bedroeg, verdeeld over de zes bestaande plantages. Naar verwachting zal dat eind 1995 opgelopen zijn tot een kleine f 500 mln, aldus MoneyView.
In Brazilië heeft ATF inmiddels zo’n 700 ha. aan teakbomen geplant en verkocht.

Reageer op dit artikel