nieuws

Te hoge kosten doen Barelds & Pasman omvallen

Archief

Assurantiekantoor Barelds & Pasman in Brummen is failliet verklaard. De leiding, het echtpaar Paulien Barelds (41) en Rob Pasman (44), heeft volgens curator Van der Werff “te laat de kosten gesaneerd bij een hard teruglopende omzet uit levensverzekeringen”.

Barelds & Pasman werd in 1993 opgericht en ging werken vanuit een kantoor in Twello. In 1999 volgde een verhuizing naar een meer dan representatief kantoorpand in Brummen aan de Burgemeester de Wijslaan. De eigenaren, het echtpaar Pasman, betrok zelf een naastgelegen, luxe ingerichte villa en hield voor het assurantiekantoor nog een nevenvestiging in Wilp aan.
Het jaar 1999 betekende tevens een jaar van stormachtige groei. Zo meldt de jaarrekening over 1998 nog twee mensen in dienstverband, tegen veertien een jaar later. In 1998 waren er zeven leasecontracten afgesloten (kosten f 8.248 per jaar), tegen veertien in 1999 (kosten f 138.000). Eind 1998 kwam het balanstotaal van de vennootschap uit op f 2,9 mln tegen f 6,7 mln een jaar later. De hypothecaire leningen werden dat jaar uitgebreid van f 925.000 (voor het pand in Wilp) naar f 2,9 mln (waarvan f 2 mln voor het kantoorpand in Brummen). De schulden leidden tot een verpanding van de polisrechten en een verpanding van een ABC Spaarpolis van Amev.
Volgens curator Van der Werff heeft het nieuwe belastingstelsel roet in het eten gegooid. “De kosten van dit kantoor waren hoog, maar ik kan niet zeggen dat het onverantwoord hoog was in relatie tot de omzet. De inzakkende markt voor levensverzekeringen zorgde echter voor een aanzienlijke inkomstendaling en de kostensanering is te laat ingezet.” Het faillissement is door de directie zelf aangevraagd.
Ganzevles
De curator heeft inmiddels zestien personen ontslag aangezegd, maar hoopt hen binnenkort bij een nieuwe werkgever te kunnen onderbrengen. “We zijn bezig met een overname van de portefeuille door een ander intermediairbedrijf. Dit gebeurt wel in overleg met Amev en Zurich, de belangrijkste verzekeraars”, aldus Van der Werff.
Hij wijst erop dat het in Twello gevestigde kantoor Ganzevles, Barelds & Pasman buiten het faillissement valt. “De gefailleerde vennootschap is wel mede-aandeelhouder van dit bedrijf”, zo meldt hij. Paulien Barelds en Rob Pasman kochten het kantoor Ganzevles vorig jaar mei. Er zijn nu vijf werknemers in dienst.
Nog drie andere faillissementen
Naast Barelds & Pasman en Ass Finka Adviesgroep zijn nog drie faillissementen over assurantiekantoren uitgesproken. Het betreft Assurantiekantoor Weerestein BV, Molenaar Verzekeringen en Financieel Adviesbureau E.G. Visser. Van Weerestein en Molenaar zijn in het tussenpersonenregister van de SER geen sporen van een inschrijving te vinden.
Weerestein was gevestigd in Veenendaal en kende als statutaire zetel Driebergen. Bestuurder van het kantoor is de in Bennekom woonachtige Willem Slijkerman (55). Molenaar Verzekeringen is een eenmanszaak op naam van J.A.M. Molenaar (47) uit Kerkrade. Het bedrijf was gevestigd in Heerlen. Financieel Adviesbureau E.G. Visser (53) ten slotte was een in Kampen gevestigde eenmanszaak. Onder een identieke bedrijfsnaam was tot voor kort nog wel een tussenpersoon (SER-nummer B 40.99.48) actief in Hoogland. De afzonderlijke curatoren kunnen nog geen bijzonderheden melden.

Reageer op dit artikel