nieuws

Taxatierapporten Hamer online

Archief

Taxatiebureau Hamer heeft enkele nieuwe diensten ontwikkeld voor geldverstrekkers, waaronder een online gegenereerd taxatierapport.

Voorheen waren de rapporten alleen via het extranet Hamernet beschikbaar. Dat levert volgens Hamer volledig beveiligde digitale taxatierapporten op en een volledige integratie met de systemen van geldverstrekkers. “Alle relevante gegevens kunnen middels een interface direct door de geldgever worden ingelezen in het eigen systeem.”
Andere vernieuwingen zijn een portefeuilleanalyse, waarmee een inschatting kan worden gemaakt van de risico’s in een portefeuille. “Gebleken is dat met behulp van taxatietechnisch inzicht de risico’s kunnen worden gelokaliseerd. Een volledig geautomatiseerd model kan onmogelijk deze risico’s blootleggen. Er moet dus een taxateur aan te pas komen, die de risicogevallen afzondert. Deze zouden dan nader onderzocht moeten worden.”
Met het eigen risicodetectiemodel denkt Hamer een tussenweg te hebben gevonden. “Het is een combinatie van een geautomatiseerd model en ‘handwerk’ van een taxateur.” Het model kan via Hamernet worden aangevraagd en biedt binnen enkele dagen een risico-inschatting van de taxatiewaarde van de woning. Er hoeft alleen een rapport in PDF te worden aangeleverd dat dan vervolgens wordt beoordeeld. Het model kan ook op maat worden gemaakt, omdat de ene geldverstrekker het ene risico zwaarder wil laten wegen dan het andere risico.” De methode leent zich volgens Hamer ook voor een reconstructie van eerdere taxaties. “Dat is interessant nu het aantal gedwongen verkopen blijkt toe te nemen.”

Reageer op dit artikel