nieuws

Tandartsen beslissen over verplichtstelling pensioenen

Archief

Ongeveer achtduizend tandartsen en tandartsspecialisten stemmen komende maand voor of tegen de oprichting van een beroepspensioenvereniging.

De beroepsgroep kiest indirect daarmee voor de instelling van een verplichte pensioenregeling. Alle tandartsen en tandartsspecialisten ontvangen daartoe in de eerste week van juni een informatiepakket plus een stemkaart. Volgens het onlangs ingediende Wetsvoorstel verplichte beroepspensioenregeling moet minimaal 60% van de tandartsen voor de nieuwe regeling stemmen. Mocht dat gebeuren, dan vormen de tandartsen en tandartsspecialisten de eerste beroepsgroep met een pensioenregeling ‘nieuwe stijl’.
Sinds begin 1997 is het bestaande pensioenfonds SPT van de tandartsen premievrij gemaakt: het ‘slapende’ fonds draagt daardoor alleen zorg voor het beheer en de uitkering van # 1,2 miljard in gelegde pensioengelden. Door het wegvallen van deze collectieve pensioenregeling werden jonge tandartsen gedwongen alternatieve voorzieningen te treffen met het risico van een ontoereikend pensioen. Bovendien is gebleken dat individuele pensioenregelingen structureel lager renderen dan de collectieve gelden van het SPT-fonds. Dit komt vooral door de aanmerkelijk lagere jaarlijkse kosten van het eigen pensioenfonds (circa 4%) dan die van commerciële levensverzekeringen (circa 10-30%), aldus het SPT.

Reageer op dit artikel