nieuws

Systeemhuizen presenteren zich bij Forum Schade aan het intermediair

Archief

Vier systeemhuizen en Rolls-producent Kooijmans vormden afgelopen week tijdens de automatiseringsdag van Forum Schade (v/h A&M) in het Mecc te Maastricht de attractie voor een kleine driehonderd tussenpersonen. Onder het motto ‘Automatisering; een zorg of een zegen voor het intermediair’ lieten zij zich informeren over de jongste ontwikkelingen in assurantiepakketten.

Het belangrijkste nieuws in Maastricht was afkomstig van Cava-Data. Dit relatief kleine systeemhuis uit Capelle aan den IJssel, met een klantenkring die vooral te vinden is bij de grotere assurantiekantoren (Kamerbeek, Lippmann etc.), verwacht deze zomer de basisversie van een compleet nieuw softwarepakket op de markt te kunnen brengen. Het pakket, dat de werknaam ‘X’ meekreeg, werkt o.m. volgens een modulair systeem (losse blokken), heeft een grafische gebruikersinterface (Windows ’95) en biedt all-financemogelijkheden.
Voor de ontwikkeling en medefinanciering van het pakket ‘X’ is het systeemhuis met Siemens Nixdorf (SNI) een samenwerking aangegaan. SNI zal het pakket op haar beurt gaan aanbieden aan verzekeringsmaatschappijen. Na een pilotfase van enkele maanden begint Cava-Data in 1997 met de uitlevering van de nieuwe software.
Exact kondigde in Maastricht aan nog dit jaar een volmacht-functionaliteit te introduceren, alsmede een functionaliteit voor subagenten, communicatie met portable pc’s (evenals CCS) en net als vrijwel alle systeemhuizen een Windows-versie van het huidige pakket.
De automatiseringsdag van Forum Schade bood de assurantietussenpersonen een mooie gelegenheid om in de diverse stands rond te kijken naar de nieuwe gebruiksmogelijkheden bij de aanwezige systeemhuizen, of bijvoorbeeld om informatie in te winnen in verband met een mogelijke overstap van software. Dit gold zeker voor een aantal CCS-klanten die aan de vooravond van nieuwe investeringen staan in verband met de interne conversie-slag bij dit Woerdense systeemhuis (zie AM 5, pag. 29).
De softwareleveranciers moesten duidelijk even wennen tijdens de paneldiscussie om met elkaar aan één tafel te zitten en door Forum-directeur en dagvoorzitter T. Faut – namens het intermediair – ondervraagd te worden. Opmerkelijk was, dat géén van de systeemhuizen zich aangesproken voelde door de vraag die tussenpersonen het meest gesteld hadden: waarom er door systeemhuizen geen rekening wordt gehouden met de wensen van de gebruiker.
F. Kooijmans, van het gelijknamige softwarehuis uit Lierop, vormde tussen de leveranciers van assurantie-administratiepakketten een wat vreemde eend in de bijt. Tijdens zijn presentatie van de Rolls-programmatuur trachtte hij Rolls te ontdoen van het stempel van pure prijsvergelijkingssoftware. Dit ging gepaard met een premie/pakketvergelijking uit Rolls-Ziektekosten. Hierbij bleek niet alleen dat het ziektekostenpakket van Rijnmond (Extra) voor een gezin met twee kinderen qua dekking als beste uit de bus komt, maar ook dat het pakket van De Amersfoortse (TopZorg ’95) voor f 1.500 extra premie, minder dekking biedt.
Kooijmans na afloop: “Het is duidelijk dat sommige verzekeraars niet verheugd zijn over ons bestaan. Desondanks hebben vrijwel alle maatschappijen onze Rolls-pakketten in huis; om de concurrentie in de gaten te houden”.

Reageer op dit artikel