nieuws

Student besteedt evenveel aan verzekeringen als aan wonen

Archief

Het overgrote deel van de Nederlandse studenten heeft zijn financiële zaken redelijk onder controle. Dit blijkt uit recent gehouden onderzoek door studentensite Studenten.net.

Vanwege hun lage inkomen vragen veel studenten een aanvullende lening aan om zo hun laptop, wintersport of studieboeken te financieren. Studenten.net vroeg zich af of studenten eigenlijk wel een risicogroep vormen en of zij inderdaad buitensporig lenen.
De gemiddelde leeftijd van de 500 ondervraagden bedraagt 20,5 jaar; 60% van de ondervraagde studenten is uitwonend. Er zijn evenveel hbo- als wo- studenten ondervraagd. Naast hun uitgaven voor vaste lasten (huur, licht, gas en water en collegegeld) geven
studenten 250 per maand uit. De drie grootste uitgaven van de student zijn studie (16%), verzekeringen (14%) en wonen (14%). De gemiddelde student heeft een inkomen van_ 740, 38 per maand.
Uit het onderzoek blijkt verder dat studenten naast de zorgverzekering geinteresseerd zijn in uitvaart-, auto-, reis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen. Bijna 40% van de ondervraagde studenten denkt na over pensioenopbouw.
Roodstaan
Een aanvullende lening sluiten bij de Informatie Beheer Groep of roodstaan doen studenten alleen uit noodzaak. 64% van de ondervraagde studenten geeft aan nooit rood te staan en 65% maakt geen gebruik van een aanvullende lening. Opvallend is dat studenten
zich niet bewust zijn van de kosten die roodstaan met zich meebrengt. Bijna de helft van de studenten denkt dat de rente op rood-staan minder dan 6% bedraagt, terwijl die kan oplopen tot 14,2%. Van de studenten heeft 30% geen enkel idee hoe hoog de rente is die ze betalen. Van de rentevoet van de Informatie Beheer Groep zijn ze daarentegen wel op de hoogte.
Postbank is onder studenten de populairste bank, gevolgd door Rabobank en ABN Amro. Een gunstig studentenpakket blijkt de belangrijkste reden te zijn om een rekening te openen bij een bepaalde bank. Hoewel 96% van de studenten tevreden is over hun bank, zou deze groep toch overwegen te veranderen van bank als het pakket gunstiger zou zijn en de service beter.

Reageer op dit artikel