nieuws

Stroeve cao-onderhandelingen bij Achmea

Archief

De cao-onderhandelingen van de vakbonden met Achmea verlopen zeer moeizaam, heeft vakorganisatie De Unie haar leden laten weten.

“Achmea was trendsetter met de eerste concern-cao in de financiële dienstverlening, maar dreigt nu inhoudelijk op een aantal arbeidsvoorwaarden te worden ingehaald door overige concern-cao’s uit het bank- en verzekeringsbedrijf die in 2000 tot stand zijn gebracht”, aldus De Unie.
Na drie onderhandelingsronden is het enige concrete punt dat beide partijen een eenjarige cao wensen. Achmea heeft nog geen enkel loonbod gedaan; alleen gesteld dat men niet akkoord gaat met een loonsverhoging van 4%.
De Unie schrijft verder: “Achmea ziet geen aanleiding om de loonlijn aan te passen (hoewel vaststaat dat de hoogste functiegroepen niet marktconform worden beloond), en wenst ook geen winstdelingsregeling in te voeren, hoewel dit vrijwel in de gehele financiële dienstverlening gebruikelijk is”.
De Unie is dan ook allesbehalve gelukkig en schrijft: “Het onderhandelingsproces verloopt dan ook moeizaam en wijkt duidelijk af van het meer samen ontwikkelen van de eerste Achmea cao. Ook toen waren er problemen, maar was de sfeer en houding wel om met respect voor elkaars positie en standpunten tot een vergelijk te komen.”

Reageer op dit artikel