nieuws

Strijd om WGA-klant barst los

Archief

Met de aanscherping van de tarieven voor de WGA Eigenrisicopolissen door de verzekeraars, lijkt de strijd om de WGA-klant los te barsten. Tot eind maart kunnen bedrijven kiezen of ze eigen risicodrager worden en of ze dat bij het UWV onderbrengen of bij een private verzekeraar.

Nadat al eerder deze maand Generali, Aegon en De Goudse hun tarieven, dekking en loonsommen aanpasten, volgen nu Turien en Fortis en biedt Delta Lloyd het actietarief ook aan bestaande klanten aan.
Turien & Co biedt de WGA-eigenrisicoverzekeringen van Avéro Achmea en De Goudse. In het eerste jaar biedt de assuradeur 3% extra korting op de premie voor alle WGA-eigenrisicoverzekeringen. “De premies zijn er al vanaf 0,24%. Ondanks deze extra korting op de premies ontvangt het intermediair evengoed de normale provisie”, aldus Turien.
Bij Fortis ASR en De Amersfoortse betalen bestaande werkgeverklanten die een WGA Eigenrisicoverzekering sluiten een premie vanaf 0,29% van de loonsom (was 0,35%). Verder is de sectorpremie voor nieuwe klanten in de lage risicoklasse verlaagd naar 0,33%. Bovendien geldt een gratis inlooprisico tot 1 juli.
Klanten die per 1 januari van dit jaar al een WGA ER-polis bij Delta Lloyd hebben gesloten, profiteren nu ook van de verlaagde tarieven. Voor ‘schone kleine bedrij ven’, dus bedrijven zonder WIA-instroom en een loonsom tot _ 1 mln, is de premie 0,34% (was 0,38%) van de loonsom. Als de bedrijven ook een ziekteverzuimverzekering bij Delta Lloyd hebben of sluiten, biedt de verzekeraar een premie van 0,29% (was 0,33%) van de loonsom. Ook hier geldt als voorwaarde dat het bedrijf ‘klein en schoon’ is.
Besparen
“Het bedrijfsleven lijkt verandermoe te zijn. Met name mkb-bedrijven met meer dan vijf werknemers kunnen gezamenlijk _ 200 mln per jaar besparen door hun WGA-risico over te hevelen van het UWV naar particuliere verzekeraars. Tot nu toe heeft nog geen 10% van de in aanmerking komende bedrijven deze kans gegrepen. Het voordeel wordt straks nog groter nu in het regeerakkoord staat dat de WGA op termijn volledig geprivatiseerd zal worden”, zegt Wilfred Mooij van Geijsel Adviesgroep.
“Bij een gemiddelde loonsomvan _ 27.000 en een UWV premie van 0,7% betalden de 120.000 mkb’ers met tussen de vijf en honderd man personeel samen nu ongeveer _ 400 mln gedifferentieerde WGA-premie. Bij verzekeraars betalen zij tussen de 0,3% en 0,6% premie over de loonsom. Dit impliceert een besparing van rond de _ 200 mln per jaar. Op een loonsom van _ 500.000 is dat zo’n _ 1.500 per bedrijf per jaar”, rekent Mooij voor.
Volgens hem is een overstap voor bedrijven met minder dan vijf werknemers niet voordeliger. “Tenzij ze een sterke toename van personeel voorzien. Veel verzekeraars werken met een minimumpremie en zijn daardoor duurder dan het UWV voor de hele kleine bedrijven.”

Reageer op dit artikel