nieuws

Strijd om consumptief krediet barst los

Archief

De strijd om de markt voor consumptief krediet barst in alle hevigheid los. Met de overname van de portefeuille van Dutchlife heeft DSB Bank aangekondigd weer op acquisitiepad te gaan. Afab en DGA zijn dat al langer en met Decapolis meldt zich een nieuwe koper van portefeuilles.

Het nog vrij onbekend Decapolis kondigt zelfs een waar overname-offensief aan. “We willen de portefeuille door overnames jaarlijks met _ 200 miljoen laten groeien”, zo steekt directeur Frederic Wattebled de ongebreidelde ambities niet onder stoelen of banken. “DSB en Afab hebben nu een voorsprong van een paar kilometer, maar dat kan over drie of vier jaar anders zijn.”
Het geld voor het op grote schaal opkopen van kredietportefeuilles hoopt Wattebled te krijgen van Arenda. Daartoe zijn partijen met elkaar in gesprek.
Financieringsmaatschappij Arenda werd begin dit jaar door ING verkocht aan ZBG Groep, van vastgoedmagnaat Frank Zweegers. ZBG, in België al een grote speler in consumptief krediet (Krefima en Finmatic), betitelde de overname van Arenda toen als een eerste stap. De kredietportefeuille is _ 2 mld groot, waarvan zo’n _ 250 mln van Arenda. Ook ING-label Vola is door ZBG gekocht.
Recente overnames
Vorige week heeft DSB Bank de portefeuille consumptief krediet gekocht van Dutchlife (voorheen Kapitaalvisie). Dutchlife blijft, onder leiding van Jonathan Koole, vanuit Hengelo overigens actief met de bemiddeling van verzekeringen en (hypothecaire) kredieten.
De portefeuille heeft een omvang van _ 32 mln; de overnameprijs ligt rond de _ 1 mln. “DSB Bank is voornemens meer portefeuilles en bedrijven over te nemen om haar marktaandeel op bemiddelingsgebied verder te vergroten”, stelt het bedrijf van Dirk Scheringa in een toelichting. DSB heeft als financier voor circa _ 1 mld aan consumptief krediet verstrekt en heeft als bemiddelaar nog eens circa _ 425 mln aan krediet uitstaan. Inclusief de tweede hypotheken (_ 815 mln) claimt DSB een marktaandeel van ruim 15%.
Drie weken geleden meldde dit tijdschrift (zie AM 16, pag. 1) dat Afab Financiële Diensten een portefeuille had overgenomen van Gelink Geld & Advies (Enschede). Ingewijden melden dat deze portefeuille een omvang had van _ 20 mln tot _ 25 mln, ongeveer een vijfde van de totale Gelink-portefeuille. Afab heeft met de aankoop zijn portefeuille uitgebreid tot bijna _ 500 mln. Het bedrijf van Maasbert Schouten heeft daarvan circa _ 100 mln zelf verstrekt via de Hollandsche Disconto Voorschotbank.
Andere belangrijke marktpartijen zijn DGA Financieel Adviseurs (Middelburg), VDZ Geldgroep (Hengelo) en Geldshop (Nijmegen).
DGA (van Wim en zoon Arjan de Graaf) heeft zijn portefeuille de laatste zes jaar via twaalf overnames vergroot tot _ 100 mln. VDZ (van Pieter der Zee) had die omvang drie jaar geleden al en ook Geldshop zegt ruim _ 100 mln in portefeuille te hebben.
World of Credit
Vanuit Enschede en Hoofddorp meldt Decapolis (alias Defis) zich als nieuwe bemiddelingspartij op de kredietmarkt. Het 35 medewerkers tellende bedrijf, opgezet door de van Gelink afkomstige Wattebled, bemiddelde tot nu toe alleen in hypotheken. “We doen zo’n honderd hypotheken per maand’, stelt Wattebled.
Consumptief krediet wordt de nieuwe loot, maar autonome groei is moeilijk, weet hij. “De koek is op. Alle kredieten zijn al verdeeld tussen banken en hun tussenpersonen. De enige manier om flink te groeien, is door op overnamepad te gaan.” Wattebled beseft dat het koopoffensief laat komt, maar ziet nog voldoende portefeuilles met een omvang van _ 10 mln tot _ 15 mln.
In 2007 lanceert Decapolis een nieuw internetlabel: World of Credit. Het label moet een tegenhanger worden van het vorig jaar door DSB gelanceerde CityCredit.

Reageer op dit artikel