nieuws

Storm kost verzekeraars tweehonderd miljoen

Archief

De storm die vorige week donderdag over het land raasde, heeft zeven dodelijke slachtoffers geëist en qua schadeomvang de eerdere stormschades van deze eeuw veruit overtroffen. Op basis van ervaringsgegevens uit het verleden schat het Verbond van Verzekeraars dat de schade in totaal op _ 200 mln uitkomt.

In 2002 zorgde een storm nog voor een totale schade van zo’n _ 100 mln. De storm rond de afgelopen jaarwisseling heeft overigens een geschat schadebedrag opgeleverd van ‘slechts’ _ 15 mln.
Schattingen van de totale stormschade zijn gebaseerd op het stormmodel van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS), dat is ontwikkeld op basis van cijfers over stormschades van particulieren en bedrijven sinds 1987. Het stormmodel gebruikt de data van tien verschillende weerstations verspreid over het land. Op basis van deze lokale metingen wordt een schatting gemaakt van het totale schadebedrag in Nederland.
Vooral bomen en daken en gevelplaten van gebouwen sneuvelden tijdens de storm, waardoor ook in de omgeving geparkeerde auto’s veel schade opliepen.
Meldingen
Bij de verzekeraars stonden de telefoons roodgloeiend. Delta Lloyd ontving alleen al van particulieren markt op 18 januari duizend telefoontjes, tegen normaal 250. Vrijdagochtend 19 januari kwamen daar nog eens duizend meldingen bij. “Tussenpersonen doen bij ons natuurlijk de eerste opvang, dus dat komt iets later naar ons toe. Bij de boten verwachten we niet al te veel schades. Die zijn merendeels uit het water. Wel zal er in de agrarische sector veel schade zijn”, aldus een woordvoerder.
Fortis ASR heeft op de storm-donderdag het calamiteitenplan in werking gesteld. De expertisegrens is verhoogd naar _ 2.500. “Zo kunnen tussenpersonen stormschades tot dat bedrag zelf regelen, laten herstellen of offertes opvragen”, aldus een woordvoerder. Fortis ASR heeft verder de capaciteit aan de telefoon opgevoerd en op het extranet extra informatie geplaatst in de vorm van veelgestelde vragen met betrekking tot stormschades.
Op 18 januari zijn er door Fortis ASR ruim 1.600 gesprekken gevoerd voor brandschades; normaal ligt dat aantal op ongeveer 500. Het platform Herstel Verzekerd, een initiatief van Aegon, Fortis ASR en Nationale-Nederlanden in samenwerking met ABZ, blijkt ook goed te werken. “Tot nu toe werden zo’n 800 transacties per maand verwerkt, maar nu staat de teller op al op 400 transacties in een dag tijd.”
Interpolis had afgelopen maandag tussen de 30.000 en 35.000 stormschademeldingen binnen. De geschatte schade is _ 35 mln. Er zijn twee- tot driehonderd mensen ingezet om de meldingen te verwerken. “Opvallend is dat inmiddels 30% van de schade via internet wordt gemeld”, aldus de woordvoerder. “Vooral in Noord-Holland deden zich veel schades voor.”
Ook de panden van de verzekeraars zelf bleven niet gevrijwaard van stormschade. Van de gebouwen van Eurocross in Noordwijk en Interpolis in Zoetermeer waaide een deel van het dak weg.
Bouwkraan
In Utrecht viel een bouwkraan van circa 63 meter hoog door een rukwind op een van de gebouwen van het universiteitscomplex. De torenkraan van de hoofdaannemer was in gebruik voor de bouw van studentenwoningen. Een collegezaal waar op dat moment mensen aanwezig waren, werd door de neerstortende kraan zwaar beschadigd. Het gebouw is over een oppervlakte van 20 bij 10 meter grotendeels ingestort.
Op het moment van het ongeluk was de kraan niet in gebruik in verband met windverlet. De letselschaden beperkten zich tot in totaal zes gewonden, waarvan er twee in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Met speurhonden is het gebouw doorzocht op mogelijke andere gewonden, maar die zijn niet gevonden.
GAB Robins Takkenberg is ingeschakeld door Aon Risico Management om de schade aan de bouwkraan vast te stellen, de CAR-schade te behandelen en de eventuele overige schaden in kaart te brengen. Een team van experts onder leiding van Arjen Sijpkes behandelt deze schaden, die naar schatting een omvang heeft van _ 2 mln. Het onderzoek naar de oorzaak is nog in volle gang.
Advertentie
Nieuwkomer Budgetpolis.nl kwam al op vrijdagochtend na de storm met een inhaakadvertentie, die op zichzelf weer een storm van reacties losmaakte. Zo erg zelfs, dat Budgetpolis.nl diezelfde vrijdagmiddag tijdelijk overbezet en vervolgens offline is geweest.
FOTO ADVERTENTIE:

Reageer op dit artikel