nieuws

Stichting Nuts Ohra: wel geld, maar (nog) geen goede doelen

Archief

In mei opent de stichting Nuts Ohra een internetsite waarop mensen ideeën kunnen aandragen voor projecten die de stichting kan financieren. De projecten moeten met gezondheidszorg te maken hebben.

In 1999 werd verzekeraar Nuts Ohra door de gelijknamige vereniging verkocht aan Delta Lloyd voor een bedrag van f 1,1 mld. Delta Lloyd hield het bedrag als lening, maar betaalt wel jaarlijks 2,5% rente aan de vereniging, die is voortgezet als stichting. Voor dat geld moet nu een bestemming worden bedacht.
Bestuursvoorzitter L. Mertens legt uit: “In de statuten van de stichting is opgenomen dat het geld aan de gezondheidszorg besteed moet worden. Verder willen wij het liefst dat het geld ten goede komt aan de verzekerden van Nuts Ohra, van wie het geld uiteindelijk afkomstig is. Maar die zijn nu niet meer te traceren”.
Een bedrag van f 27,5 mln stroomt jaarlijks de kas van de stichting binnen. Op internet kunnen mensen vanaf mei op de site www.stichtingnutsohra.nl projecten voordragen. Mertens: “Het gaat om een hoop geld en dat willen we zorgvuldig besteden. We stellen een aantal voorwaarden aan de projecten. Zo moet het om een Nederlands project gaan en mag het geen wetenschappelijk onderzoek zijn. Je kunt met een project op een aantal criteria punten scoren. Degene met de meeste punten heeft de meeste kans. Daarbij moet het wel om een afgerond project gaan. Het moet niet jaren gaan duren. Als je project is afgewezen, kun je het volgend jaar weer proberen. Want dan hebben we meer geld in kas; we willen jaarlijks een dergelijk tender-systeem gaan hanteren”.

Reageer op dit artikel