nieuws

Stater (Bouwfonds) dienst- verlener hypotheekverstrekkers

Archief

Een pure dienstverlener die het andere partijen gemakkelijk maakt een optimaal hypotheekproces te voeren. Zo typeert Bouwfonds zijn nieuwe dochteronderneming Stater.

Stater portfolio performance management, zoals het bedrijf voluit heet, levert beheer- en kennisdiensten aan financiële instellingen die actief zijn op de hypotheekmarkt. Zo kan een verzekeraar die gekoppeld aan een hypotheek zijn spaarproducten wil verkopen, het beheer van de hypotheek en polis uitbesteden aan Stater. Maar ook een buitenlandse financier die in Nederlandse hypotheken wil beleggen, kan bij de 100% Bouwfonds-dochter terecht. Het uitbesteden van de hypotheekadministratie is volgens Stater ook een goede optie voor hypotheekverstrekkers die zich met de euro en het jaar 2000 voor de deur, voor enorme computerinvesteringen gesteld zien.
Eigen naam
Voor het beheer van een lening brengt Stater de opdrachtgever f 120 per jaar in rekening. Het aanvragen of maken van een offerte kost f 160, het passeren van een akte f 150. Deze tarieven gelden alleen als Stater onder eigen naam opereert. Wil de hypotheekverstrekker bijvoorbeeld dat Stater onder zijn naam contact opneemt met de klanten, dan hangt daar een ander prijskaartje aan. “De tarieven voor deze dienst liggen wat hoger, bijvoorbeeld omdat we daarvoor onze eigen telefooncentrale moeten aanpassen”, aldus een woordvoerster.
Welke financiële instellingen al gebruik maken van de dienstverlening, wil Stater niet verklappen. “Het zijn er al een aantal, maar we hebben met de partijen afgesproken dat we de namen niet bekend maken.” Stater doet overigens ook het beheer van moeder Bouwfonds. De Jong: “Maar deze ‘interne’ dienstverlening aan Bouwfonds Hypotheken houden we strikt gescheiden. Daarom zit deze unit in Hoevelaken; de dienstverlening voor externe partijen gebeurt vanuit ons kantoor in Eindhoven.”
Secundaire markt
Volgens Stater-directeur H. Douwes is de tijd rijp voor deze vorm van dienstverlening. “In de hypotheekmarkt is een evolutie gaande van de traditionele hypotheekverstrekking door één instelling naar netwerken van verschillende organisaties die allemaal een deel van het proces voor hun rekening nemen.” Het is, zoals hij het noemt, deze unbundling waar Stater op inspringt. “Het is het enige bedrijf in Nederland dat ondersteuning biedt bij elk onderdeel van het hypotheekproces. Van verkoop en beheer tot funding.”
Een andere belangrijke tendens voor Stater is de ontwikkeling van een secundaire hypotheekmarkt. Douwes verwijst in dit verband naar de Verenigde staten waar al 70% van de hypotheken op deze wijze gefinancierd wordt. “Financiers beleggen daar in door hypotheken afgedekte waardepapieren. Dat beleggen gebeurt ‘op maat’ omdat de hypotheken zijn ondergebracht in pools. Elk met uiteenlopende rendementsverwachtingen en een bijbehorend kaartje. De pools zijn eenvoudig verhandelbaar.”
Stater voorziet dat dit poolen van hypotheken in de toekomst een van haar kerntaken zal worden. Een nieuw techniek moet daarbij uitkomst bieden. Bij de kredietbeoordeling staat Stater sinds kort het neurale netwerkmodel Colleague ter beschikking. “Dit systeem, ontwikkeld door Bouwfonds Hypotheken, kan slechte betalers herkennen. Zo kunnen we beleggers in portefeuilles veel meer garanties bieden”, aldus Douwes.

Reageer op dit artikel