nieuws

Starterslening drijft prijzen op

Archief

Komende jaren wil de overheid duizenden starters helpen met een voordelige lening, zodat ze een huis kunnen kopen . De banken zien echter helemaal niets in dat plan.

Het verstrekken van goedkope leningen aan starters op de woningmarkt, dat door veel gemeenten wordt gezien als een oplossing voor de problemen op de huizenmarkt, werkt averechts. Dat vinden De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Vereniging Eigen Huis . Volgens hen jagen de leningen de huizenprijzen alleen maar op waardoor het voor jongeren moeilijker wordt een huis te kopen.
NVB-directeur Hein Blocks: “Gezien het tekort aan woningen leiden startersleningen alleen tot hogere prijzen. Het tekort aan huizen is het echte probleem, en dat wordt niet aangepakt. Elke keer als er geld de markt opstroomt, stijgen de prijzen.”
Ook de Vereniging Eigen Huis pleit voor meer nieuwbouw.
(Zie ook pag. 30.)

Reageer op dit artikel