nieuws

Staffunctionaris NVA start adviesbureau

Archief

Na acht jaar als stafmedewerker Opleidingen en Onderzoek bij de NVA werkzaam te zijn geweest, is Astrid van de Bovekamp in Amersfoort gestart met een zelfstandig adviesbureau.

Het bureau ‘Astrid van de Bovenkamp Bedrijfsadvies’ richt zich met name op mkb-bedrijven in de verzekeringsbranche. Het biedt betreffende ondernemers onder andere ondersteuning bij het analyseren van de capaciteiten en de talenten van de (toekomstige) medewerkers en de verwachtingen en gedragseisen voor een functie. Daarnaast bestaat de mogelijkheid van individuele coaching van medewerkers, maar ook training in groepsverband met als doel de medewerkers persoonlijk en zakelijk beter te laten functioneren.
Veel bedrijven in de verzekeringsbranche ervaren een grote krapte op de arbeidsmarkt. Vacatures staan lang open en zijn moeilijk in te vullen. “Naast het aantrekken van nieuw personeel is het net zo belangrijk om goed personeel vast te houden”, aldus Astrid van de Bovekamp. Dit kan onder andere door middel van bijscholing, maar ook door het voeren van een goed personeelsbeleid.
Van de Bovekamp is het eens met Kees Dullemond (Dullemond Bedrijfsadvies) die onlangs tijdens een bijeenkomst op de Ichtus Hogeschool te Rotterdam opriep (zie AM nr. 5) tot de vorming van een personeelsplatform: “Werkgevers moeten betrokken worden bij het begeleiden van de medewerkers als ze eenmaal binnen zijn”.
Op de vraag waarom het toch zo moeilijk is om aan personeel te komen geeft Van de Bovenkamp aan dat veel HBO’ers moeilijk kunnen kiezen. Zij aanvaarden vaak een traineeship bij een grote organisatie en kiezen in eerste instantie niet voor een baan in het mkb. Als reden wordt genoemd dat een baan in het mkb vaak als te specialistisch wordt ervaren, waardoor men de vrees heeft er ‘nooit meer weg te kunnen’. Daarnaast speelt het slechte imago van de assurantietussenpersoon en de verzekeringsmaatschappijen een belangrijke rol.

Reageer op dit artikel