nieuws

Stad Rotterdam waarborgt groei in hypotheekmarkt

Archief

Om de groei in de hypotheekmarkt te waarborgen, is Stad Rotterdam een joint venture aangegaan met de Nationale Investeringsbank (NIB). Het gezamenlijke bedrijf is actief onder de naam SR-Hypotheken.

Stad Rotterdam heeft in de (woning)hypotheekmarkt een onstuimige groei doorgemaakt in de laatste jaren.
Dit jaar verstrekt de maatschappij zo’n f 2,4 mrd aan nieuwe hypothecaire geldleningen, waarvan f 1,5 mrd, resp. f 0,5 mrd door de pensioenfondsen PGGM en ABP. Eind 1994 zal de hypotheekportefeuille ruim f 8,5 mrd bedragen, aldus voorzitter van de raad van bestuur mr C.J. de Swart.
Met de NIB waren voorheen financieringsarrangementen gesloten. Over 1993 ‘leende’ de bank f 500 mln aan de verzekeraar voor het uitzetten van hypotheken, en dit jaar f 400 mln. Andere verzekeraars waarmee de bank arrangementen heeft gesloten, zijn Reaal en Hooge Huys.
Duurzame funding
De samenwerking met de NIB in SR-Hypotheken geeft Stad Rotterdam de zekerheid van een duurzame en “zeer ruime funding” en daardoor van een gezonde doorgroei van het levenbedrijf, zegt De Swart. “Ons gaat het vooral om de verkoop van aan de hypothecaire geldleningen gekoppelde levensverzekeringen.”
Vooral in het segment (traditionele) levenhypotheken, heeft de verzekeraar een fors marktaandeel opgebouwd. De Swart: “In dat segment heeft de ‘Stad’ echt naam gemaakt. In de categorie levenhypotheken hebben we zelfs inmiddels 12% tot 13% van de markt in handen.”
In het kader van de samenwerking is Stad Rotterdam verantwoordelijk voor de verkoop, administratie en beheer van de (woning)hypotheken; de NIB zorgt voor de financiering en het liquiditeitenbeheer.
SR-Hypotheken begint niet from scratch , maar start met een portefeuille van f 1,5 mrd, de helft van de hypotheekportefeuille van Bouwkas Rohyp, een 100% dochteronderneming van de verzekeraar.

Reageer op dit artikel