nieuws

‘Stad’ grote verliezer performance-onderzoek

Archief

Stad Rotterdam is de grote verliezer in het vierde onderzoek naar de performance van verzekeraars, dat verder nauwelijks verrassingen oplevert. Legal & General (Leven Individueel), Winterthur (Schade) en ONVZ (Zorg) behouden hun eerste plaats. De Amersfoortse stoot Fortis-collega Amev van de troon bij Leven Collectief, zo blijkt uit het woensdag gepresenteerde onderzoek.

Geen verrassing is ook de kentering in de waardering voor Nationale-Nederlanden onder de leden van DAK, NBVA en NVA. Vorig jaar eindigde NN troosteloos in alle vier de categorieën onderaan de ranglijst. Bij Leven Individueel is dat nu nog het geval (ondanks een aanzienlijk verbeterde waardering), maar zowel bij Schade als bij Zorg heeft NN drie verzekeraars achter zich gelaten. Bij Leven Collectief moet NN genoegen nemen met de voorlaatste plaats.
Stad Rotterdam (Fortis) presteert op alle fronten beduidend minder. De nieuwe noteringen van de ‘Stad’ spreken voor zich (met tussen haakjes de posities in 2003): Schade nr. 26 (15), Zorg nr. 10 (5), Leven Individueel nr. 18 (9) en Leven Collectief nr. 11 (4). Zowel in de categorie Schade als Zorg is Stad Rotterdam de enige verzekeraar die substantieel lager scoort dan in 2003.
Schade
Bij de schadeverzekeraars krijgt Winterthur, net als vorig jaar, het hoogste rapportcijfer. Ook de nummers twee en drie zijn onveranderd: Noordhollandsche van 1816 respectievelijk Klaverblad. Nieuw in de top-10, op de achtste plaats, is London. NN klimt van de 27e naar de 24e plaats. Daardoor is AXA laatste, ondanks twee opeenvolgende jaren van aanzienlijke stijging in de waardering. Stad Rotterdam, vorig jaar 15e staat nu voorlaatste.
Zorg
ONVZ prolongeert de positie van meest gewaardeerde zorgverzekeraar. Net als over CZ (2e) en De Amersfoortse (3e) oordeelt het intermediair dat ONVZ een stabiele performance vertoont. NN (0,4 punt hoger) komt hier op de elfde plaats en laat daarbij collega-zorgverzekeraars De Goudse, Aegon en AXA achter zich. De enige die een (dubbele) min scoort, is Stad Rotterdam, die zakt van de vijfde naar de tiende plaats.
Leven Individueel
Voor de vierde maal in successie is Legal & General de beste in individuele levensverzekeringen, gevolgd door Winterthur en Reaal. Uit de nieuwe rapportcijfers blijkt dat de top-3 op een constant niveau presteert. In feite geldt dit voor de gehele top-10, met uitzondering van Erasmus, die naar de vierde plaats stijgt, dankzij een verbetering van het rapportcijfer met meer dan 0,4 punt. Ondanks een verbetering van het rapportcijfer met eveneens meer dan 0,4 punt, moet NN genoegen nemen met de laatste plaats, nog achter Stad Rotterdam, die is teruggezakt van de negende naar de achttiende plaats.
Leven Collectief
De Amersfoortse prijkt bij Leven Collectief bovenaan de ranglijst door een 0,2-punt hoger rapportcijfer. De waardering voor de onttroonde Amev is nagenoeg gelijk. Derde is nieuwkomer Allianz, die ruim 0,4 punt hoger scoort. NN is van de laatste plaats af; de nieuwe rode lantaarndrager is De Goudse. De waardering voor deze maatschappij is met meer dan 0,4 punt gedaald. Inmiddels is bekend geworden dat De Goudse zijn collectieve portefeuille overdoet aan Zwitserleven.
Respons
Het performance-onderzoek is in september schriftelijk gehouden. Van de 2.366 verstuurde enquêtes zijn 898 bruikbare formulieren (38%) op tijd teruggekomen. Dit ligt iets lager dan in de vorige twee jaar (41%). De respons naar organisatie is: DAK 405, NBVA 377 en NVA 294.
De performance van de verzekeraars vertoont een stijgende lijn. Per sector zijn de rapportcijfers 2004 (2003) als volgt: Zorg 6,56 (6,49); Schade 6,49 (6,36), Leven Individueel 6,32 (6,19); Leven Collectief 5,77 (5,70). In AM 22 zal uitvoerig worden ingegaan op de uitkomsten van het performance-onderzoek.

Reageer op dit artikel