nieuws

Staatssecretaris Tommel hoopt op premiekorting nieuwbouwwoningen

Archief

Met ingang van 1999 worden nieuwbouwwoningen in de sociale sector voorzien van hang en sluitwerk met een breektijd van minimaal drie minuten. Staatssecretais Tommel van Volkshuisvesting meent dat de kosten hiervoor terugverdiend kunnen worden met een lagere premie voor de inboedelverzekering.

Tommel baseert de premiekorting op het feit dat de nieuwe woningen met het versterkte beslag gaan voldoen aan het politiekeurmerk Veilig Wonen. Een aantal inboedelverzekeraars biedt in zo’n geval premiekorting. Dit geldt echter nog niet voor alle maatschappijen. Volgens het Verbond van Verzekeraars is er geen overleg geweest met de staatssecretaris over een mogelijke premiekorting. “We zijn desondanks wel enthousiast over de maatregel”, aldus woordvoerder Gert Kloosterboer.
Het verzwaarde hang- en sluitwerk wordt met ingang van volgend jaar toegepast op woningen in de klasse één en zal als gevolg van de extra kosten van twee- tot vierhonderd gulden naar verwachting een huurverhoging van zo’n f 1 tot f 2 tot gevolg hebben. De korting van sommige verzekeraars bedraagt 10 tot 20% op de inboedelpremie.
De breektijd van drie minuten (één ster, respectievelijk klasse I Borg) is gebasserd op een ‘manuele beproeving’ met standaard gereedschap. De drie minuten staan voor de ‘netto’ breektijd die nodig is bij een aanval op een deur of een raam, dus zonder eventuele denkpauzes. Inbrekers blijken in de praktijk meestal af te haken als het ze niet lukt om binnen enkele ogenblikken een woning te betreden. Er bestaat ook beslag met twee sterren (vijf minuten breektijd) en drie sterren (tien minuten).

Reageer op dit artikel