nieuws

Staatssecretaris pleit voor betere hypotheekinformatie

Archief

Tussenpersonen moeten een gedragscode voor objectieve voorlichting over hypotheken hanteren. Dit zegt staatssecretaris Van Dok van Economische Zzaken in een brief aan het Contactorgaan Hypothecaire Financiers.

In de brief pleit de staatssecretaris van Economische Zaken, verantwoordelijk voor het consumentenbeleid, voor objectieve voorlichting over netto woonlasten en de effecten op het netto besteedbaar inkomen. Tussenpersonen en hypotheekverstrekkers moeten de consument volgens Van Dok duidelijker wijzen op de consequenties van renteschommelingen. “Juist in de oriëntatiefase is een objectieve voorlichting over woonlasten van belang. Het zou daarom aanbeveling verdienen als ook intermediars een gedragscode gaan hanteren in alle contacten met consumenten.”
Keurmerk
Het idee voor een gedragscode voor het verstrekken van hypotheken is niet nieuw. Sinds oktober vorig jaar zitten hypotheekverstrekkers, hypotheekbemiddelaars en de Vereniging Eigen Huis samen om de tafel om te komen tot een keurmerk voor hypotheekadviseurs. Volgens Van Dok zouden de criteria voor een verantwoord advies aan huizenkopers hierin opgenomen kunnen worden.
Advies
Consumentenorganisaties Eigen Huis en De Consumentenbond waarschuwen al enige tijd voor hoge hypotheken. In haar ledenblad De Woonconsument stelt de Vereniging Eigen Huis dat “geldverstrekkers zich verdringen om u zoveel mogelijk geld te lenen”. “Hypotheekadviseurs en geldverstrekkers hebben de neiging om u met alle macht over de streep te trekken. Zij benadrukken de zonnige kant van de zaak en ze komen met allerlei boerenkool-argumenten: ‘uw inkomen groeit vanzelf’, geld is nog nooit zo goedkoop geweest’ en ‘u bent gek als u niet van de lage rente profiteert’. Eigen Huis adviseert haar leden met klem om bij een hypotheek zonder garantie (NHG) niet veel verder te gaan dan driemaal het bruto-jaarinkomen.
Toetsrente bij Postbank
De Postbank lijkt het voortouw te nemen om de consument te beschermen tegen te hoge hypotheken. “De consument moet zich meer bewust worden dat de rente ook weer omhoog kan gaan. De bodem is zo ongeveer bereikt”, zegt Peter Barneveld, hoofd Hypotheken. De Postbank hanteert een zogenaamde toetsrente. Wil men een hypotheek afsluiten voor bijvoorbeeld twee jaar, dan wordt het bedrag dat men mag lenen berekend aan de hand van een fictieve toetsrente van 6%. Uiteraard betaalt de klant in werkelijkheid de rente die op dat moment geldt.

Reageer op dit artikel