nieuws

Staal Bankiers (Achmea) wil in advisering verzekeringen

Archief

Staal Bankiers, dochter van bankverzekeraar Achmea, wil dit jaar een joint-venture oprichten met een nog te zoeken makelaarskantoor in assurantiën. De bank wil daardoor kunnen inspelen op de behoefte van klanten aan leven- en schadeverzekeringsproducten.

Schaalvergroting is de komende tijd het sleutelwoord bij Staal Bankiers (120 medewerkers). De Achmea-bankdochter gaat haar distributiekanaal uitbreiden met vier kantoren en verder het producten- en dienstenpakket verbreden. Dat alles moet Staal Bankiers in staat stellen zich meer en meer te profileren als algemene bank. Binnen de Achmea-groep richt Staal zich als enige op het MKB en op private banking. “Veel ‘warme leads’ komen bij ons binnen via de twee- tot driehonderd accountmanagers van de verzekeraars binnen onze groep”, zegt directeur Dick van Hal van Staal Bankiers.
Staal Assurantiën
Om integrale financiële advisering mogelijk te maken, wordt het producten- en dienstenpakket van de bank verbreed. Zo zijn laatst onder meer twee fiscaalvriendelijke beleggingsproducten gentroduceerd. Andere producten voor zowel particulieren als bedrijven zullen binnenkort volgen, waaronder schade-, zorg- en levensverzekeringen voor particulieren en bedrijven.
Deze verzekeringsproducten zullen door bemiddeling van het nog op te richten joint-venturebedrijf Staal Assurantiën worden ondergebracht bij diverse maatschappijen, bij voorkeur bij intermediairbedrijven van Achmea zoals Avéro en FairGo Leven. De assurantiemakelaar waarmee binnen deze joint-venture zal worden samengewerkt, laat op zich wachten. “We zijn nog op zoek naar een geschikte kandidaat”, vertelt Van Hal. “Dit jaar staat in teken van voorbereiding, begin volgend jaar willen we de joint-venture volledig operationeel hebben.”
Financiële planning
Meer werk maakt de bank van financiële planning die een steeds groter onderdeel zal gaan vormen van het financieel advies. Hoe groot de behoefte hieraan is, bewijst de spectaculaire groei van het aantal aanbieders, producten en bemiddelaars. De financiële planners schieten als paddestoelen uit de grond, maar daarbij is er veel kaf onder het koren, stelt de bank. “Heel wat adviseurs die verzekeringen en spaarproducten aanbieden, noemen zichzelf financial planner. Vaak gaat het hen er alleen om die producten aan de man te brengen. Zelfs direct-writers die een beleggingsfonds lanceren, pretenderen aan financiële planning te doen”, meent directeur Erik Jens in het huisorgaan Staal Signaal.
Volgens hem kan er pas sprake zijn van financiële planning als de belangrijkste disciplines worden gecombineerd, zoals verzekeringen, fiscaliteiten, notariaat, beleggingen en onroerend goed, zodat één integraal vermogensadvies mogelijk wordt.
Dichter bij klant
De uitbreiding van het aantal kantoren is ingegeven door de behoefte van Staal Bankiers om de communicatielijnen met de doelgroep van vermogende particulieren en ondernemers in het MKB aanzienlijk te bekorten. “We willen graag dichter naar de klant toe”, zegt Van Hal. De bank zet onder meer enkele teams van accountmanagers in die moeten zorgen voor de communicatie tussen alle specialisten. Van Hal: “Wij willen binnen het uur bij onze klanten kunnen zijn. Dat betekent dat er waarschijnlijk vier vestigingen bij moeten komen. In het jaar 2000 moeten die er zijn.”
Twee nieuwe locaties zijn al bekend. Naast het hoofdkantoor in Den Haag wil de bank dit jaar een tweede vestiging in Apeldoorn in gebruiknemen. De opening van een derde filiaal in Eindhoven staat voor 1999 op het programma.

Reageer op dit artikel