nieuws

SRK stemt rechtshulp af op tussenpersoon

Archief

SRK Rechtsbijstand wil de assurantietussenpersoon, in zijn rol van begeleider van rechtsbijstandverzekerden, beter gaan bedienen. Daartoe worden drie regiogerichte rechtshulpafdelingen ingericht, bestaande uit zo’n zeventig medewerkers.

SRK is een onafhankelijke stichting, die voor twintig verzekeringsmaatschappijen de schadebehandeling van rechtsbijstandverzekeringen verzorgt. Momenteel werken in Zoetermeer 260 mensen: juristen, schaderegelaars en ondersteunend personeel.
De juristen, nu 150 in aantal, zijn volgens algemeen directeur Simon ten Have goed voor zo’n dertig tot veertig juridische specialismen. Zij hebben jaarlijks contact met 4.000 tussenpersonen en behandelen jaarlijks ruim 35.000 zaken. “Gezien de huidige en te verwachten groei tot 40.000 zaken per jaar zal het aantal juristen nog verder groeien”, aldus Ten Have.
En daar ligt de kern van het SRK-probleem: de vele tussenpersonen begeleiden vaak meerdere klanten voor verschillende zaken en kunnen daarbij in Zoetermeer in potentie met 150 mensen contact hebben. En dat komt het werk niet ten goede. Volgens Ten Have is het vooral een toekomstig probleem. “De tussenpersoon zou pas een verslechtering gaan constateren, als we de organisatie, die de laatste jaren enorm is gegroeid, niet zouden herstructureren.”
SRK wil volgend jaar toe naar drie business-units, alle aangestuurd door een unit-hoofd. De omvang van de units moet zo’n zeventig medewerkers (juridisch en administratief personeel) worden. Elke unit gaat één regio bedienen, te weten: Utrecht, Noord-Brabant en Limburg; Zuid-Holland en Zeeland; rest van Nederland.
Ten Have: “Waarschijnlijk delen we Nederland over een paar jaar opnieuw in en gaan we dan met vier of vijf units werken. De rechtsbijstandmarkt groeit namelijk enorm. Neem alleen al de jaarlijkse groei (productie minus royement) van zo’n 25% bij gezinsrechtsbijstand.” Een van de belangrijkste redenen van die groei is het succes van pakketverzekeringen. “Een rechtsbijstandpolis is sec best moeilijk te verkopen. Als onderdeel van een pakket gaat dat veel beter.”

Reageer op dit artikel