nieuws

Spaarclubs stuwen Tiel Utrecht omhoog

Archief

Verzekeringsmaatschappij Tiel Utrecht heeft begin deze maand de grens van f 500 mln bruto premie-inkomen overschreden.

De vorige mijlpaal van f 400 mln lag in de tweede helft van 1995. De snelle groei van de laatste twee jaar is met name te danken aan de werkmaatschappij Verzekerd Sparen, met de productlijn Aktief Sparen. Tiel Utrecht werkt daarvoor onder meer samen met tientallen kantoren, die de verkoop van spaarverzekeringen als hoofdactiviteit hebben.
Spaarbolwerken
Volgens woordvoerder Rob Holstvoogd werkt de maatschappij doelbewust aan een netwerk van ‘spaarclubs’. Eén van de grootste partners is Herman & Kuyper, met de hoofdvestiging in Winterswijk. Dit intermediairbedrijf heeft een kleine driehonderd mensen in dienst, waarvan zo’n honderd buitendienstmedewerkers. Inmiddels heeft Herman & Kuyper zogeheten ‘spaarshops’ in Almelo, Arnhem, Utrecht, Hilversum, Amsterdam, Leiden, Den Haag, Rotterdam, Dordrecht, Gorkum en Eindhoven.
Holstvoogd: “Wij zijn bereid dergelijke ketens bij de opstart veel ondersteuning te bieden. Maar het gaat niet alleen om spaarbolwerken; ook het reguliere intermediair richt steeds vaker een aparte afdeling voor spaarverzekeringen in. Het spaarproduct vraagt nu eenmaal een andere marktbewerking.”
Volgens Holstvoogd richt de ondersteuning zich op de opleiding van de buitendienstmedewerkers en niet op financieringen. “De ene keer betaalt die ondersteuning zich op termijn meer dan goed uit; de andere keer niet, zoals laatst met TopAdvies.” TopAdvies, dat een groot deel van zijn productie bij Tiel Utrecht onderbracht, ging eind oktober failliet. De maatschappij heeft de portefeuille daarop in eigen beheer genomen.
Voordat Tiel Utrecht overgaat tot het geven van ondersteuning, laat het eerst enkele selectiecriteria op een kantoor los. Holstvoogd: “Netwerkmarketing is bijvoorbeeld onbespreekbaar voor ons.” Ook zegt de verzekeraar niet gediend te zijn van al te agressieve klantbenaderingen. Zo bediende Herman & Kuyper zich in het verleden nog wel eens van verkoop van spaarverzekeringen op marktpleinen en allerhande beurzen. Holstvoogd: “Ons inziens levert dat geen lange-termijnrelaties op. Als ons dergelijke signalen bereiken, proberen we dat bij te sturen. En met Herman & Kuyper verloopt de communicatie uitstekend.”
Mijlpalen
De werkmaatschappij Verzekerd Sparen is, net als het schadebedrijf, goed voor ongeveer 40% van de premie-omzet van Tiel Utrecht. De rest komt uit het levenbedrijf. Samen met de beleggingsopbrengsten komt de omzet uit op ruim f 700 mln.
Tiel Utrecht ging in 1811 van start en passeerde de ‘magische’ grens van f 100 mln brutopremie in 1976. Zeven jaar later werd de f 200 mln bereikt, in 1989 volgde de mijlpaal van f 300 mln premie en in 1995 de grens van f 400 mln. De volgende mijlpaal, van een half miljard brutopremie, is twee jaar later alweer bereikt.

Reageer op dit artikel