nieuws

Spaarbeleg-concept komt in België moeizaam van de grond

Archief

De multi-channelverkoop van Spaarbeleg-producten in België komt, mede door veranderende wetgeving, niet gemakkelijk van de grond. Twee jaar na introductie zijn pas zeven franchisenemers aan de slag gegaan.

Aegon is in ons land succesvol met De Spaarbelegger, de keten van gebonden adviseurs in spaarproducten die in 1993 van start is gegaan. Dit distributiekanaal omvat inmiddels 83 vestigingen en 110 verkopers die spaar(kas)producten en levensverzekeringen aanbieden.
Aegon België, dochterbedrijf van Spaarbeleg, heeft naar dit voorbeeld De Spaarbelegger België opgericht. Dit bedrijf verkocht het product Kapitaalplan, een kopie van het Koersplan van Spaarbeleg, aanvankelijk alleen via direct-marketing. Gelet op het succes van De Spaarbelegger werd besloten dit franchiseconcept eveneens in België toe te passen.
Aegon Consult
De uitvoering van het franchiseconcept werd evenwel vertraagd door invoering van de Wet Cauwenberghs die stringente eisen voorschrijft voor bemiddelaars.
De wettelijke erkenningsprocedure moest bovendien twee keer worden doorlopen nadat de handelsnaam De Spaarbelegger België alsnog werd gewijzigd in Aegon Consult. Mede daardoor zijn nu zeven franchisenemers actief, maar nog voor het eind van dit jaar zullen dat er zeker twintig zijn, verwacht Aegon België.
De huidige zeven franchisenemers zijn vooral actief in Vlaanderen. Zij moeten een omzet van minimaal f 5 mln per jaar genereren uit de verkoop van het Kapitaalplan met een minimum maandpremie van f 165 die wordt belegd in Nederlandse aandelen, en het Effectplan (koopsom minimaal f 5.500).

Reageer op dit artikel