nieuws

SpaarAdvies klimt uit dal

Archief

Intermediairbedrijf SpaarAdvies (Amersfoort) is vorig jaar knap hersteld van het megaverlies (e -5,7 mln) dat werd geleden in 2002. Onder meer dankzij een bijzonder sterk gestegen omzet boekte de Aegon-dochter een winst van e 0,6 mln.

De provisieomzet steeg vorig jaar met meer dan 30% tot e 21,9 mln. SpaarAdvies verklaart de enorme omzetstijging onder meer door successen in de lijfrentemarkt, een marktsegment dat – volgens CBS-cijfers – vorig jaar marktbreed met 2% daalde. Verder zegt SpaarAdvies-directeur Ebbo van Gelderen dat het klantenbestand veel gerichter is bewerkt “voor upselling en crossselling”. Voor komend jaar wil SpaarAdvies het aanbod gaan verbreden, met name met hypotheken.
Het aantal personeelsleden nam vorig jaar toe van gemiddeld 240 tot 272, waardoor de personeelskosten met 6,5% stegen tot e 13,9 mln. SpaarAdvies wist de algemene beheerskosten echter met bijna 40% terug te dringen tot e 1,9 mln. “We hebben zeer strak gestuurd op kosten.” Inclusief royementskosten van e 5,0 (4,3) mln kwam het bedrijfsresultaat van SpaarAdvies vorig jaar uit op e 0,6 (-5,7) mln. Het nettoresultaat is hieraan vrijwel gelijk.
Aegon heeft inmiddels de nodige maatregelen genomen om de intermediairbedrijven met een grote buitendienst weer winstgevend te maken. Zo is Elan – in 2002 nog een kantoor met 135 medewerkers – inmiddels volledig opgegaan in SpaarAdvies. “Het merk Elan wordt waarschijnlijk niet meer actief in de markt gezet”, aldus Aegon.

Reageer op dit artikel