nieuws

‘Soms loopt het met kroonprinsen slecht af’

Archief

“Toen ik hier binnenkwam, is geen termijn genoemd waarop ik Hans Möller zou opvolgen”, zegt Hans Feenstra die op 1 januari bestuursvoorzitter wordt van zorgverzekeraar De Friesland. Feenstra werd binnengehaald om Möller op te volgen, maar een tijdpad werd destijds niet uitgezet. “Je weet het trouwens maar nooit” grapt hij. “Met kroonprinsen loopt het soms slecht af”. Toen vorige week de opvolgingsdatum werd vastgelegd, was Feenstra koud een jaar in dienst bij De Friesland. “Nee, een jaar is niet te kort”, zegt 45-jarige die zichzelf typeert als “niet jong en niet onervaren”. “Ik moest natuurlijk de organisatie en de knelpunten leren kennen. Inmiddels heb ik zo’n achtennegentig procent van de puzzel bij elkaar. Bovendien doe ik het niet alleen. Ik heb goede mensen om me heen. Kortgeleden voltooiden wij onze beleidsplannen voor de komende jaren en toen had Möller zoiets van: mijn taak zit er nu wel op.”

Feenstra die van huis uit internist is – “Ik zag me niet m’n hele leven tussen vier ziekenhuismuren leven – en daarna managementfuncties vervulde bij GMD en GAK, werkte tot vorig jaar bij NVS (waar hij in 1996 binnenkwam). Hij was daar directeur managed care en directeur van het jonge ziekenfonds Nederzorg. De stap van een landelijke particuliere verzekeraar met een klein ziekenfonds naar een grotere regionale verzekeraar vindt hij “bijzonder interessant”. “Wij zijn belangrijk in de regio: zeventig procent van de ziekenfondsverzekerden en vijftien procent van de particuliere verzekerden in Friesland is bij ons verzekerd. Met zo’n verzekeraar kun je sturing geven aan de zorgverlening in de regio. Vooral met het oog op de komende wijzigingen in het zorgstelsel is dat een boeiend proces.”

Reageer op dit artikel