nieuws

‘Solidariteit op de schop in zorgpolis’

Archief

Sinds kort biedt zorgverzekeraar Univé de Zekur-polis, die goedkoop is en zich vooral richt op gezonde jonge mensen. Emeritus hoogleraar Sociale geneeskunde Doeke Post (Rijksuniversiteit Groningen) vindt dat een “zeer zorgwekkende ontwikkeling”.

Post heeft er grote moeite mee dat marktwerking en niet solidarieit op de eerste plaats staat als het gaat om de zorg. De verzekeraar heeft in principe twee functies, stelt Post: het verzekeren van burgers en het bekostigen van de zorg. “Als men moet inleveren op de polis omdat die de kosten niet opbrengt, zal men aan de andere kant moeten bezuinigen op de zorg of de premie voor veelgebruikers hoger maken. Zo worden ouderen en chronisch zieken al snel de dupe.”
Post stelt dat solidariteit altijd het uitgangspunt is geweest in het Nederlandse zorgstelsel. “Ziekte overkomt je. Daarom hebben we altijd gezegd dat de we de kosten daarvoor als maatschappij gezamenlijk dragen. Die basis lijkt in de huidige ideologie te worden ondergraven.”
Verder zegt Post dat in de markt geen plaats is voor solidariteit. “Daar geldt het recht van de sterkste. Wie het meest te besteden heeft, kan het meeste kopen. Natuurlijk snap ik dat er een tweedeling bestaat in de maatschappij. Het is nou eenmaal zo dat de één in een Mercedes rijdt en de ander het met een Trabantje moet doen. Maar als het gaat om de zorg, is dat toch wat anders. Door dumppolissen op de markt te brengen, laten we de soldariteit varen.”

Reageer op dit artikel