nieuws

SNS Reaal geeft nieuwe dochter Zwitserleven prominente plaats

Archief

SNS Reaal wordt voor ruim _ 1,5 mld per 1 januari de nieuwe eigenaar van Zwitserleven. Het concern troeft daarmee onder meer Aegon af en is nu na ING de nummer twee op de markt voor levensverzekeringen. Bij Zwitserleven worden de pensioenactiviteiten van SNS Reaal gebundeld.

Naar verluidt waren naast Aegon ook Eureko en Delta Lloyd in de race om Zwitserleven over te nemen van Swiss Life, dat begin oktober bekendmaakte een koper te zoeken voor het Nederlandse en Belgische verzekeringsbedrijf. "We maken nogal een sprong", zo vatte SNS Reaal-bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen de overname samen. SNS Reaal komt inclusief Zwitserleven achter ING terecht op de tweede plaats in de ranglijst van levensverzekeraars met een marktaandeel van 16%. Daarmee wordt Eureko gepasseerd (15,4%). Op basis van het totale premie-inkomen (exclusief ziektekosten) bezet SNS Reaal nu de vierde plaats met een marktaandeel van 12,5%, achter Fortis (13,5%). "Zwitserleven was de enige overgebleven pensioenspecialist op de Nederlandse markt", aldus Van Keulen, volgens wie het direct duidelijk was dat het merk Zwitserleven in stand zou blijven. "Iedereen kent de naam: de spontane bekendheid is 85%. De term 'Zwitserleven-gevoel' staat zelfs in het woordenboek."
Geen ontslagen
Om het belang van Zwitserleven voor Reaal te benadrukken, worden de collectieve levensverzekeringsactiviteiten van Reaal, AXA en Winterthur via een 'omgekeerde integratie' ondergebracht bij Zwitserleven, dat in Amstelveen gevestigd blijft. Daarmee wordt een premievolume van zo'n _ 350 mln toegevoegd aan het nu _ ruim 700 mln grote pensioenbedrijf. DBV blijft buiten deze integratie.
Onder de 713 Zwitserleven-werknemers vallen geen gedwongen ontslagen, maar de integratie van de drie pensioenbedrijven moet op termijn wel een personeelsreductie van 300 fte tot gevolg hebben. Van Keulen schat de kostenbesparing in op _ 35 mln.
Zwitserleven-topman Marco Keim gaat de integratie van Reaals pensioenbedrijf leiden en krijgt tevens een plaats in het Reaal-bestuur. Er komt daarnaast nog een extra post vrij voor iemand van Zwitserleven, waar de samenstelling van de directie niet verandert. Keim zegt vertrouwen te hebben in de toekomst bij SNS Reaal, die het rood-witte logo met het kruis van Zwitserleven gaat vervangen door de concern-kaleidoscoop: "Ik ken deze mensen nog maar een paar dagen, maar ik weet nu al dat de cultuur bij beide bedrijven vergelijkbaar is." Keim verwijst onder meer naar onderzoek van Motivaction. "Onder fee-adviseurs worden wij als de sterkste pensioenaanbieder gezien. Behalve met grote contracten boeken we ook groei in het aantal nieuwe pensioencontracten." Volgens Keim is er weinig overlap in de distributiekanalen van Reaal en Zwitserleven. "Dat geeft ons dus toegang tot nieuwe loketten."
Financiën
Het beleggingsbeleid van Zwitserleven wordt onder handen genomen, laat financieel directeur Ronald van Latenstein Voorst weten. "De beleggingsportefeuille van Zwitserleven bestaat nu voor 5% uit aandelen. Dat gaan we richting de 15% brengen, zoals bij Reaal. Ook dat is overigens een behoudender dan gemiddeld percentage."
SNS Reaal bekostigt de overname met de uitgifte van zes extra aandelen, die voor _ 100 mln per stuk worden gekocht door de Stichting SNS Reaal. "Daarmee blijft het belang van de stichting vrijwel hetzelfde: nog steeds 54%." De rest van het overnamebedrag wordt uit eigen middelen betaald, maar voor een deel ook gefinancierd met de uitgifte van obligaties (debt instruments). "We gaan voor deze overname in ieder geval niet naar de publieke kapitaalmarkt. De verhouding tussen het eigen en vreemde vermogen waarmee we de overige _ 854 mln gaan betalen, wordt nog vastgesteld. De markt zit nu in een turbulente fase en we hebben nog tot het tweede kwartaal van volgend jaar om te kijken wat de beste verdeling is", aldus Van Latenstein.
Voordat de _ 600 mln van de stichting kan worden ontvangen, moet nog wel toestemming worden verkregen op een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Voor de aandelenoverdracht is namelijk een statutenwijziging nodig.
België
Naast Zwitserleven koopt SNS Reaal ook het Nederlandse deel van Swiss Life Asset Management en het Belgische verzekeringsbedrijf van Swiss Life. "Dat was onderdeel van het pakket", aldus Van Keulen. "We weten nog niet precies wat we daarmee gaan doen." Swiss Life is verwikkeld in een rechtszaak over hypotheekproducten die zijn verkocht door de inmiddels failliete Belgische tak van Spaar Select. "Maar dat heeft voor ons geen gevolgen. Eventuele financiële consequenties zijn voor rekening van Swiss Life", aldus Van Keulen. De Belgische maatschappij (360 medewerkers) is met _ 475 mln aan brutopremies de achtste verzekeraar bij onze zuiderburen.
Net als bij de overname van AXA/Winterthur stelt Van Keulen dat nieuwe overnames niet op de rol staan. "We hebben nu onze handen wel vol aan deze twee integratieprocessen. Maar mogelijk gaan we nog wel wat overnemen in de bancaire sector."

Reageer op dit artikel