nieuws

SNS brengt modulaire ‘hypotheek zonder onnodige extra’s’ op de markt

Archief

SNS Bank heeft ‘de eerste hypotheek zonder onnodige extra’s’ geïntroduceerd onder de naam Budget Hypotheek. Het nieuwe en als innovatief omschreven hypotheekproduct werd gepresenteerd op vijf informatiebijeenkomsten voor het intermediair. De verkoop is deze maand begonnen.

De Budget Hypotheek werd geïntroduceerd door Jan Willem Dreteler, directeur Marketing en Communicatie, en Paul Staps, directeur van het hypotheekbedrijf van SNS Bank, op vijf informatiebijeenkomsten voor het intermediair in Arnhem, Zwolle, Eindhoven, Amsterdam en Maarssen, waarvoor zo’n duizend tussenpersonen waren uitgenodigd.
De lancering van het product wordt ondersteund door een uitgebreide reclamecampagne, bestaande uit onder meer 535 radiospots, die sinds eind vorige maand worden uitgezonden, en 350 televisiecommercials die vanaf half mei op de beeldbuis verschijnen.
Modulair
De Budget Hypotheek is een modulair hypotheekproduct waarbij de consument in totaal vier opties kan kiezen die hem maximaal 0,5% rentekorting kunnen opleveren. “Dit is een product dat zelfs minister Zalm zal aanspreken. De brutowoonlasten van huiseigenaren kunnen immers met maximaal 10% worden verlaagd”, benadrukte Dreteler in zijn toelichting.
De vier opties (met tussen haakjes de rentekorting) waaruit de consument kan kiezen, zijn:
offerterente is passeerrente (0,1%);
passeren binnen twee maanden na offerte (0,1%);
vrijwillige boete van 3% (over restant hoofdsom) bij tussentijdse aflossing (0,1%);
tienjarige woonlastenverzekering (minimaal 50% van verzekerde maandlast) plus een privé-(betaal)rekening (0,2%).
‘Vanaf-prijs’
De SNS Bank communiceert naar de consumentenmarkt “een vanaf-prijs”, een hypotheekrente waarin alle genoemde rentekortingen zijn meegenomen. “Voor alle extra’s die erbij worden genomen, betaalt de klant een hoger rentepercentage”, aldus Dreteler.
Alle varianten op de naam Budget Hypotheek zijn door SNS Bank geregistreerd. “Voor het geval de concurrentie met een kopie van dit hypotheekproduct wil komen”, liet hij er fijntjes op volgen.
De Budget Hypotheek kan op basis van alle rentevaste perioden gesloten worden, waaronder een nieuw rentetarief voor financieringen van 75% tot 100% van de executiewaarde.
Onderzoek
Onderzoek onder consumenten zou hebben geleerd dat het nieuwe product als ‘transparant’ en ‘vernieuwend’ wordt ervaren. “De mogelijkheid om modules eruit te laten of erbij te kopen, geeft de consument meer controle over zijn woonlasten”, aldus Dreteler.
Hij benadrukte dat 70% van de consumenten zonder meer kiest voor de rentekorting van 0,1% in ruil voor een offerterente, maar dat het leeuwendeel afkerig is van een vrijwillige boete van 3% bij voortijdige aflossing in ruil voor rentekorting.
Ook het in Arnhem aanwezige intermediair vond dit laatste punt discutabel. “Een boete van 3% vind ik vrij fors in ruil voor 0,1% rentekorting. Ik zie me dit niet gauw adviseren aan de klant”, aldus een tussenpersoon. Suggesties werden vanuit de zaal gedaan om deze optie maar snel in te ruilen voor een rentekorting indien de opstalverzekering of de aan de hypotheek gekoppelde levensverzekering bij Reaal wordt gesloten. “Opties die het overwegen waard zijn. Ook willen we kijken naar doelgroepen”, aldus Dreteler.
Offertebevoegdheid
Het intermediair kan de komende weken meer nieuws van het SNS-front verwachten. De bank kondigde bij monde van Staps aan dat grote(re) assurantiekantoren binnenkort een instrument ter beschikking kunnen krijgen waarmee zij zelf hypotheekoffertes kunnen opmaken en uitbrengen.
Ook wil SNS op termijn met een standpunt naar buiten komen inzake de gefaseerde verschuiving naar minder afsluitprovisie en naar meer doorlopende provisie. “Daar zijn we nog niet uit, maar wel streven we ernaar om tijdig met een standpunt naar buiten te komen. In dat voorstel zal onder meer duidelijkheid moeten worden gegeven wat de gevolgen zijn voor de liquiditeitspositie van assurantiekantoren en welke faciliteiten SNS daarin wil gaan bieden”, aldus Staps.
te Eindhoven.

Reageer op dit artikel