nieuws

Snelle schaderegeling en klantvriendelijke in- en opstelling belangrijker voor imago verzekeraars

Archief

In de ogen van Duitse makelaars vormen een snelle schaderegeling en een klantvriendelijke in- en opstelling steeds belangrijkere factoren voor het imago van verzekeraars

Uit een landelijk onderzoek onder makelaars en onafhankelijke tussenpersonen in Duitsland blijkt, dat resp. 31% en 29% dit imagobepalende factoren vindt. Twee jaar geleden scoorde een snelle schaderegeling nog 12%. Daarnaast blijft 31% (was 29%) van de makelaars in betrouwbaarheid een belangrijke imagobepaler zien en in een goede prijs-/kwaliteitsverhouding 26% (was 22%). Opmerkelijk is dat makelaars veel minder waarde zijn gaan hechten aan een probleem- en foutloze afwikkeling van zaken: 19% tegen 36%.

Reageer op dit artikel