nieuws

Smurfen trekken ‘rechts gaat voor’-campagne

Archief

Met Vader Abraham en de Smurfen probeert de overheid binnen een maand de nieuwe voorrangsregel ‘altijd voorrang voor bestuurders van rechts’ er bij de (jonge) weggebruikers in te stampen.

Per 1 mei hebben fietsers, brom- en snorfietsers, invalidenvoertuigen, wagens en ruiters die van rechts komen voorrang op een gelijkwaardige kruising waar de voorrang niet apart is geregeld. De overheid is op 2 april een campagne gestart om deze regel bij iedereen bekend te maken. Met de keuze voor de blauwe paddestoelbewoners mikt de campagne vooral op de jonge fietser. Naast spots op radio en tv worden ook schoolprogramma’s ingezet om de regel ‘geef het door, rechts gaat voor’ bekend te maken.
De ANWB vreest dat gemeenten niet op tijd klaar zullen zijn met de voorbereidingen. Een greep uit de benodigde maatregelen: alle grote doorgaande wegen moeten voorrangsweg worden, verkeersonveilige kruispunten moeten voorzien worden van waarschuwingsborden en de wegbeheerder moet onderzoeken welke maatregelen nodig zijn op punten die omwonenden aanmerken als onveilig.
Anders dan het toelaten van brommers op de rijbaan, zal deze wijziging in de verkeersregels weinig discussie opleveren over de aansprakelijkheid bij een aanrijding. Hooguit zal een automobilist die ten onrechte geen voorrang verleende, proberen de gemeente deels aansprakelijk te stellen: “Het blijft natuurlijk een overtreding van de verkeersregels. Nalatigheid van de kant van de gemeente kan wel een rol spelen, maar dan zal het hooguit gaan om een deling van de aansprakelijkheid”, vertelt een ANWB-medewerkster.
Vader Abraham heeft nog wat moeite om ‘zijn’ van rechts komende smurfen voorrang te geven.

Reageer op dit artikel