nieuws

SKHB: geldverstrekkers moeten dubieuze adviseurs deur wijzen

Archief

De Stichting Keurmerk Hypotheek Bemiddeling (SKHB) meldt, inhakend op het recente rapport van de Pensioen- en Verzekeringskamer, dat geldverstrekkers en verzekeraars ook op het gebied van hypotheken te weinig letten op de kwaliteit van de adviseurs. SKHB roept geldverstrekkers op de samenwerking met dubieuze tussenpersonen resoluut te stoppen.

SKHB houdt voortdurend de kwaliteit van hypotheekadviseurs onder de loep. Directeur Nico Stolwijk: “Wij doen continu onderzoek naar misstanden die bij ons worden gemeld. Op dit moment zijn we met zo’n vier klachten bezig. We zien in een aantal gevallen dat een adviseur bij de geldverstrekker dingen voor elkaar krijgt die eigenlijk niet kunnen. En dan gaat het niet alleen om de kleinere geldverstrekkers. Ook gerenommeerde financiële instellingen doen zaken met dubieuze adviseurs. Daar moeten ze echt mee stoppen”. De klachten hebben vaak betrekking op adviseurs die niet zijn aangesloten bij de stichting. “Dat is logisch, want louche tussenpersonen melden zich sowieso niet bij ons aan”, aldus Stolwijk.
Gidi
Voor assurantietussenpersonen bestaat nog geen keurmerk. DIN heeft de gedragscode Gidi met de introductie van een logo al wel het uiterlijk van een keurmerk gegeven. Stolwijk is echter nog niet zo overtuigd van het succes: “Gidi is niet geboren uit de deelnemende partijen zelf, maar vanuit de regelgeving die eraan zit te komen. Het is een verdedigende reactie. Je moet altijd vanuit kwaliteit redeneren en Gidi is een eerste stap op weg naar een soort keurmerk. Maar voorlopig zijn in de gedragscode alleen nog maar zaken opgenomen die allang geregeld hadden moeten zijn.”
Stolwijk denkt dat Gidi nog te vrijblijvend is: “De vraag is natuurlijk: wie gaat controleren of tussenpersonen aan de Gidi-normen voldoen? Wij hebben vijftien beoordelaars die de adviseur blijven toetsen, ook wanneer hij het keurmerk al heeft ontvangen. De gedragscode is een blijk van goede wil, maar zoals hij nu is omschreven, schiet het niet echt op.”
Het Keurmerk Hypotheek Bemiddeling is niet bedoeld voor tussenpersonen die hypotheken ‘erbij doen’. Stolwijk: “Wij staan open voor adviseurs die op een professionele manier bezig zijn. Een erkend hypotheekadviseur moet 50% van zijn tijd besteden aan hypotheekadvies. Je kunt niet zeggen: ik besteed daar 10% van mijn tijd aan. Dan kun je onmogelijk alle ontwikkelingen volgen. Je moet voldoende tijd vrijmaken, anders kan de consument beter naar een specialist gaan”.
Bedoelt u hiermee dat een assurantie-adviseur eigenlijk geen hypotheken moet verkopen? “Dat zeg ik niet. In eenvoudige situaties kan een tussenpersoon die zich voornamelijk op verzekeringen richt, ook best een goed advies geven. Maar wanneer de situatie complex is, en dat is al snel, is een erkend hypotheekadviseur beter”, aldus Stolwijk.

Reageer op dit artikel