nieuws

Sjoa zet 750 oorlogs- polissen op Internet

Archief

De Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken Sjoa maakt de gegevens van houders/verzekerden van zogeheten oorlogspolissen via het Internet openbaar.

De Stichting is opgericht in het kader van de eind vorig jaar gesloten overeenkomst tussen het Verbond van Verzekeraars en het Centraal Joods Overleg. Taak is individuele aanvragen te behandelen en waar rechten zijn vastgesteld, over te gaan tot uitkering van de polis, verhoogd met een rentevergoeding (factor 22).
Uit onderzoek in de archieven van verzekeraars is een lijst met 750 verzekeringen naar boven gekomen, die buiten het na-oorlogse rechtsherstel zijn gebleven en waarvan de uitkering nooit door nabestaanden is opgeëist. Teneinde eventuele nabestaanden te vinden, wordt de lijst nu gepubliceerd op Internet: www.stichting-sjoa.nl.
Commissie
Het Verbond van Verzekeraars heeft, vooral namens Aegon, een akkoord gesloten met de internationale Holocaust-commissie, die onderzoek doet naar onder meer verzekeringstegoeden van holocaust-slachtoffers. Het Verbond heeft daarbij de toezegging gekregen dat in Nederland gemaakte afspraken tussen verzekeraars en joodse organisaties zullen worden gerespecteerd.

Reageer op dit artikel