nieuws

Schuldeisers vorderen vijf ton van failliet Zeeuws Assurantie Bedrijf

Archief

De rechtbank in Middelburg heeft begin deze maand het faillissement uitgesproken van het Zeeuws Assurantie Bedrijf (ZAB) in Vlissingen, het volmachtbedrijf dat eerder in opspraak kwam door onder meer het verlenen van schijnvolmachten aan UAP Nederland en NOG.

Het faillissement is aanvraagd door het Antwerpse assurantiebedrijf Transport Assuradeuren. In totaal hebben zich volgens curator mr J. Wind in Middelburg inmiddels tien schuldeisers aangemeld. Het is lang niet zeker of hun vorderingen ook rechtmatig zijn.
Onder hen bevinden zich in elk geval de verzekeraars UAP Nederland, NOG, en DAS. Gezamenlijk hebben de schuldeisers een vordering van naar schatting f 0,5 mln op ZAB.
Geen nieuwe activiteiten
Het assuradeurenbedrijf in Vlissingen werd tot eind vorige maand geleid door directeur P.J. Miltenburg, de feitelijk leider van een groep assurantiebedrijven (o.m. Miltenburg Beheer, Miltenburg Verzekeringen en Financieringen, en Kommers Assurantiën). Opgericht in 1976 werd ZAB begin 1985 door Miltenburg nieuw leven ingeblazen. Nu oefent het volmachtbedrijf al geruime tijd geen nieuwe activiteiten meer uit. “Het enige wat nog wordt gedaan, is het afwikkelen van lopende schadegevallen”, zegt curator Wind.
Hij sluit niet uit, dat er sprake is geweest van een ‘sterfhuis-constructie’ toen in febrauri/maart vorig jaar de portefeuille van ZAB werd overgedragen aan Kerngroep Assuradeuren, een bedrijf dat tevens bekend staat onder de naam Kerngroep Vlissingen Assurantiën. “Er kan sprake zijn geweest van een vrijwillige of een gedwongen sterfhuis-constructie, beide verhalen doen hier de ronde”, aldus Wind.
Johnny Kraaykamp jr
Kerngroep was tot eind 1993 eigendom van Miltenburg. Toen werd het bedrijf verkocht aan het management-adviesbureau Chaband in Rotterdam, waarvan J.J.M. Schouw directeur is. Schouw is ooit hoofd volmachten geweest van UAP Nederland en van Rijnmond. Hij is thans directeur en feitelijk leider van Kerngroep. (zie ook AM-nr 4, 17 februari 1994).
Volgens curator Wind heeft Miltenburg eind vorige maand een ‘stroman’ tot directeur van ZAB benoemd in de persoon van J.A. Verhage. “Die man heeft nog minder kennis van verzekeringen dan Johnny Kraaykamp jr. Met hem wil ik niets te maken hebben. Miltenburg mag dan formeel niet langer directeur zijn, materieel geldt hij voor mij als de feitelijk leider van het volmachtbedrijf”, besluit Wind.

Reageer op dit artikel