nieuws

Schikking Spaarbeleg fiscaal toegestaan

Archief

De schikking die Spaarbeleg eerder dit jaar is overeengekomen met ontevreden spaarkasdeelnemers, heeft geen fiscale gevolgen, omdat het verzekerde kapitaal is verhoogd.

Dat stelt de directeur-generaal van de belastingdienst namens de staatssecretaris van Financiën. De schikking, ingegeven doordat Spaarbeleg jarenlang polissen verkocht zonder expliciet de overlijdensrisiciopremie te vermelden, behelst onder meer het doen van een extra uitkering aan het einde van de looptijd.
“De schikking is tot stand gekomen in verband met het herstel van een omissie in de oorspronkelijke overeenkomsten”, zo overweegt de belastingdienst. “Hieruit valt op te maken dat de gewijzigde aanspraak op een uitkering bij leven in beginsel vanaf het sluiten van de spaarkasovereenkomst in het contract besloten heeft gelegen. Er is dus geen sprake van een verhoging van het verzekerde kapitaal.”
De conclusie luidt: “De eerbiedigende werking van de Wet Inkomstenbelasting 1964 voor kapitaalverzekeringen gaat derhalve niet verloren. Ook voor de toepassing van de Wet Inkomstenbelasting 2001 is geen sprake van een verhoging van het verzekerd kapitaal.”

Reageer op dit artikel