nieuws

‘Scheurverzekeraar’ Bisso stopt met de activiteiten in Nederland

Archief

Onder dreiging van een kort geding heeft minister Donner van Justitie de Zweedse boeteverzekeraar Bisso gesommeerd te stoppen met de activiteiten in Nederland. Ook vindt hij dat Bisso de website die bestemd is voor de Nederlandse markt uit de lucht moet halen. Initiatiefnemer Stanley Abels van Bissogroup Nederland reageert gelaten dat er nu waarschijnlijk niets anders op zit dan te stoppen.

Volgens Justitie moet de sommatie van Donner los worden gezien van het onderzoek dat De Nederlandsche Bank momenteel uitvoert naar Bisso. Daarbij gaat het met name om de vraag of de producten die het bedrijf op de markt brengt, vallen onder de definitie van een verzekering.
Verzekering of geen verzekering, feit blijft volgens Donner dat het product voor de automobilist de prikkel wegneemt om zich aan de verkeersregels te houden en daarmee het handhavingsbeleid van de Staat op het gebied van de verkeersveiligheid ondermijnt. Daarom is de ‘verzekering’ onrechtmatig jegens de Staat, aldus de minister.
Kortste eind
Bisso bevestigt desgevraagd dat er een briefwisseling heeft plaatsgevonden met het ministerie van Justitie en dat de website tot nader order wordt gesloten. “We beraden ons nu op onze positie”, aldus de Nederlandse initiatiefnemer Stanley Abels vanuit zijn kantoor in Noorwegen, “maar vechten tegen de Staat betekent meestal dat je aan het kortste eind trekt. We hebben in feite geen keuze dan te stoppen.”
Het avontuur in Nederland is de Zweden duidelijk tegengevallen. “Er zijn te veel regels in Nederland. In Scandinavië hebben we nergens een probleem met deze verzekering, die is opgezet met de bedoeling de minder bedeelden te helpen. De grote boeven betalen immers lachend hun boetes.”
Volgens Abels heeft Bissogroup Nederland inmiddels enkele honderden leden in de boeken. Die kunnen hun bekeuringen voortaan via e-mail naar het hoofdkantoor in Zweden sturen. Wie dat te ingewikkeld vindt, kan zijn lidmaatschapsgeld terugkrijgen.

Reageer op dit artikel