nieuws

Schaf WA-verzekering af voor elektrofiets

Archief

De Fietsersbond en drie ouderenbonden hebben gepleit voor afschaffing van de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen (WAM) voor fietsen met elektrische trapondersteuning.

De bonden zeggen regelmatig klachten te krijgen over het feit dat deze verzekering voor een elektrische fiets wel en voor een gewone fiets niet verplicht is.
Elektrische fietsen, waarvan er naar schatting 100.000 rondrijden in ons land, zijn volgens het Voertuigreglement al sinds vorig jaar geen motorvoertuig meer, maar een fiets. De overheid beschouwt ze echter nog wel als motorvoertuig, omdat sprake is van een zekere mate van motorisering.
De elektrische fietser gaat echter niet harder dan een gewone fietser die stevig doortrapt, omdat boven de 25 km per uur de elektrische trapondersteuning vanzelf stopt.
AMaar ook op andere punten is de elektrische fiets gewoon een fiets@, aldus de Fietsersbond; er is geen leeftijdsgrens, geen kenteken nodig en er mag mee op onverplichte fietspaden worden gereden. Mensen zouden de kosten en de rompslomp van de verplichte WA-verzekering daarom als onredelijk ervaren.

Reageer op dit artikel