nieuws

Schade grote branden vorig jaar met meer dan helft toegenomen

Archief

Uit statistieken van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat vorig jaar 108 branden zijn uitgebroken met een schade van _ 1 mln of meer. In 2006 waren dat er nog 79. De totale schade door deze grote branden bedroeg _ 450 mln, 50% meer dan in 2006, toen de schade uitkwam op _ 290 mln.

Uitschieter in de statistiek van het laatste kwartaal vormt een brand in een distributiecentrum voor revalidatiehulpmiddelen in Almere in oktober, met een schade van _ 27,5 mln. De geruchtmakende brand in het Armandomuseum in Amersfoort, eveneens in oktober, kostte de verzekeraars _ 9,5 mln.
Volgens directeur Richard Weurding van het Verbond onderstrepen de cijfers het belang van brandpreventie. Hij pleit voor concrete maatregelen als sprinklerinstallaties voor alle overheidsgebouwen, een rookmelder in iedere woning, betere beschikbaarheid van bluswater en ‘meer rood op straat’. Ook zou er een brede maatschappelijke dialoog moeten worden gevoerd over brandveiligheid, waarbij verzekeraars specifieke deskundigheid op het gebied van risico’s en preventie kunnen inbrengen, aldus Weurding.
Kamervragen
Eerder al werd een opvallende toename geconstateerd van het aantal branden in ziekenhuizen en zorginstellingen. Die zijn voor minister Ab Klink van VWS aanleiding ‘pasklare instrumenten’ te laten ontwikkelen die instellingen kunnen gebruiken om hun brandveiligheid te vergroten, zo blijkt uit zijn antwoord op Kamervragen van PVV-lid Fleur Agema.
De minister denkt daarbij aan een brandveiligheidsmatrix, waarin bouwkundige, installatietechnische en organisatorische instrumenten moeten worden ingevuld om een brandveilige omgeving te realiseren. “Brandveiligheid is een combinatie van disciplines. Een tekort op bijvoorbeeld een bouwkundig aspect kan gecompenseerd worden door extra inzet op andere disciplines”, aldus de minister. Bij de ontwikkeling van deze matrix zijn verschillende organisaties betrokken, waaronder het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (Nibra).

Reageer op dit artikel