nieuws

Samenvoeging Avéro en FairGo oorzaak vertrek topman Achmea

Archief

Het vertrek per 1 juli van plaatsvervangend lid van de raad van bestuur en AVCB-hoofddirectievoorzitter Otto Middelkoop is het gevolg van een machtsstrijd binnen Achmea. De inzet van het conflict was het reorganisatieproces Terra Nova, in bijzonder de vorming van een nieuwe divisie waarin Avéro en FairGo opgaan, en de benoeming van twee directievoorzitters.

Als aanleiding voor het vertrek van Middelkoop wordt door Achmea “persoonlijke redenen” opgegeven. Na een dienstverband van zo’n dertig jaar zou Middelkoop aan rust toe zijn. Intern evenwel heet het dat een sterk bekoelde verstandhouding met Martinus Jacometti van de raad van bestuur dé oorzaak is. “Jacometti staat in het gehele concern te boek als erg eigenwijs, daarentegen is Middelkoop zeer geliefd bij de medewerkers”, laat een medewerker weten.
Volgens een officiële woordvoerster van Achmea blijft Middelkoop aan het werk tot de eerdergenoemde datum van 1 juli dit jaar. “Het is de bedoeling hem toch een passend afscheid te geven.” Intern is bekend gemaakt dat dit afscheid op 21 juni plaats heeft.
Middelkoop begon zijn carrière in 1969 bij Centraal Beheer. Als ‘eerste man’ van AVCB geeft hij leiding aan de schade-, leven- en pensioenbedrijven van Avéro, Centraal Beheer, CB Direct (België), FairGo en FBTO, alsmede Vendopolis, Achmea Schadeservice en het agrarisch volmachtbedrijf Topland.
Terra Nova
Het conflict tussen Middelkoop en Jacometti zou zijn veroorzaakt door de in gang gezette reorganisatie Terra Nova, een plan van Jacometti, dat beoogt de AVCB-bedrijven te focussen op hun kernactiviteiten. Hierbij worden taken afgebouwd of overgeheveld naar zusterbedrijven die meer kennis en expertise in huis hebben. Zo ontstaan negen nieuwe bedrijfsonderdelen, waarbij Centraal Beheer dreigt te worden opgesplitst.
Middelkoop stond achter het reorganisatieproces, maar verzette zich tegen een opsplitsing van Centraal Beheer en de invulling van sleutelposities binnen de nieuwe divisies Personeelsvoorzieningen & Consumenten en Intermediair (Avéro en FairGo).
Tot directievoorzitter van deze bedrijfsonderdelen zijn per 1 mei benoemd Frank Blankers respectievelijk Hans Advocaat, beiden afkomstig uit de Avéro-stal. Blankers is nu algemeen directeur van Avéro en belast met de uitbouw van het intermediairbedrijf; Advocaat is nu directeur Personeel & Organisatie voor Achmea.
Insiders zeggen dat deze benoemingen hét breekpunt zijn geworden. Middelkoop zou zich daartegen hebben verzet, en met name tegen de aanstelling van Advocaat die onvoldoende kennis en ervaring zou hebben van het intermediairbedrijf. Jacometti, eveneens uit de Avéro-stal, zou echter alles door hebben gedrukt.

Reageer op dit artikel