nieuws

RVS draait niet op voor brandstichter strandhuisjes

Archief

RVS hoeft niet op te draaien voor de schade die een 16-jarige jongen begin 2004 in IJmuiden aanrichtte door 163 strandhuisjes na brandstichting in de as te leggen. De rechtbank Arnhem steunt de ING-verzekeraar daarin.

RVS was aansprakelijk gesteld door de moeder van de jongen. Zij had een gezinsaansprakelijkheidsverzekering gesloten (verzekerd bedrag ruim _ 900.000), waarop de jongen als medeverzekerde gold. Hij is, net als vier van zijn vrienden, veroordeeld voor de brand. Die stichtte het vijftal om sporen in hun ‘clubhuisje’ uit te wissen. Daarop gingen ook 162 omliggende strandhuisjes op het terrein in vlammen op.
“De jongen was zich ervan bewust dat hij brand stichtte in een onderdeel van zeer dicht op elkaar staande, makkelijk ontvlambare huisjes en dat brand in een onderdeel gelijk stond aan brand van het hele complex”, zo redeneert de rechtbank. Dat RVS zich derhalve beroept op de ‘opzetclausule’ in de polisvoorwaarden is terecht.
Niet-verzekerde eigenaren en verzekeraars hebben de jongens aansprakelijk gesteld voor de schade van in totaal _ 4 mln. Onder de verzekeraars zijn Fortis, Avéro, AXA, Delta Lloyd en Noordhollandsche van 1816. Zij namen elk voor 20% deel in een pool van Connect Assuradeuren, met een totaal verzekerd bedrag van zo’n _ 2 mln.
163 strandhuisjes in vlammen op.
Ouders risicoaansprakelijk tot 18 jaar?
Het regeerakkoord van het nieuwe kabinet herbergt ook een passage over de risicoaansprakelijkheid van ouders voor daden van hun kinderen. De regering wil de leeftijdsgrens hiervoor optrekken van 14 jaar naar 18 jaar. April vorig jaar diende CDA-Kamerlid Coskun Çörüz hiervoor al een initiatiefwetsvoorstel in.
Sinds de invoering van het nieuwe Burgerlijk Wetboek in 1992 zijn kinderen van 16 jaar en ouder verantwoordelijk voor hun eigen daden. Bij kinderen van 14 en 15 jaar kunnen ouders (schuld)aansprakelijk worden gesteld, afhankelijk van de omstandigheden. Tot 14 jaar zijn ouders sowieso (risico)aansprakelijk.

Reageer op dit artikel